Profesii

Salariaţii români câştigă de nouă ori mai puţin decât norvegienii şi sunt de două ori mai prost plătiţi decât cehii

Salariaţii români câştigă de nouă ori mai puţin...

Autor: Corina Mirea

27.07.2013, 09:10 1757

Câştigurile salariale medii ale angajaţilor români au crescut în 2012 cu 10% faţă de anul precedent, până la circa 350 de euro net lunar, arată datele estimate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Majo­rarea nu a reuşit însă să „elibereze“ România de eticheta unei pieţe de forţă de muncă ieftină, salariaţii români fiind în continuare printre cel mai prost plătiţi din Uniu­nea Europeană, venituri mai mici având doar bulgarii.

Cel mai bine plătiţi europeni sunt norvegienii, care în 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, în creştere cu 9% faţă de anul precedent şi de nouă ori mai mare decât cel câştigat de angajaţii români.

Cea mai mare creştere a salariului mediu net a avut-o Grecia, care în ciuda stiuaţiei economice dificile şi a şomajului ridicat (peste 24% anul trecut), a reuşit să crească veniturile salariaţilor cu 28%, până la aproape 1.100 de euro pe lună în 2012.

Există şi state ale Uniunii Europene care nu au ma­jorat în 2012 vizibil veniturile angajaţilor, Dane­marca, Olanda, Spania, Cehia sau Polonia cres­când salariile cu doar 1% faţă de anul 2011. Totuşi, persoa­nele angajate din aceste ţări aveau anul trecut salarii mai mari cu 25% până la 84% decât angajaţii din România, ele variind anul trecut între 452 de euro (Polonia) şi aproape 2.200 de euro (Danemarca).

„Nu cred că vom ajunge nici măcar în următorii cinci ani să avem salarii medii similare celor din Cehia, spre exemplu, pentru că vorbim despre un alt context economic, despre o altă creÅŸtere economică ÅŸi de investiÅ£ii mai mari“, este de părere Cristina Săvuică, managing partner al grupului Lugera & Makler, liderul pieÅ£ei locale în recrutare ÅŸi leasing de perso­nal. Salariul mediu net din Cehia depăşea anul trecut 650 de euro pe lună, adică era de aproape două ori mai mare decât cel din România.

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24