Profesii

Salarii de 3.000 euro pentru 140 de romani in institutiile UE

09.11.2007, 22:04 20

Uniunea Europeana a scos la concurs 140 de pozitii pentru romani in administratie publica europeana, resurse umane si management financiar, oferind salarii de baza de pornire de peste 3.100 de euro net pe luna.
Cei selectati vor lucra in una dintre institutiile europene, precum Parlamentul European, Comisia Europeana sau Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg.
Candidatii trebuie sa aiba studii superioare in domeniile pentru care se face recrutarea si cel putin cinci ani de experienta. Pentru aceleasi domenii, bulgarii au la dispozitie alte 100 de pozitii. Perioada de inscriere se incheie pe 20 noiembrie.
De asemenea, au fost scoase la concurs inca 67 de locuri de munca in constructii, pentru care pot aplica toti cetatenii UE, salariul de baza fiind de peste 4.000 de euro pe luna.
Vorbitorii de limbi straine din cele 27 de state membre au la dispozitie 70 de pozitii pentru salarii de pornire de 4.000 de euro.
In conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre un deficit de personal pe piata locala, joburile din institutiile europene, cu salarii de peste 2.000 de euro, ar putea adanci si mai mult dezechilibrul intre cerere si oferta. Mai bine de 30.000 de romani vor candida in acest an pe locurile scoase la concurs in institutiile UE, aproape dublu fata de numarul celor care s-au inscris la concurs anul trecut, potrivit estimarilor BorderLine Services, companie care ofera servicii de informare si training pentru romanii interesati sa participe la concursurile europene.
Joburile in institutii europene au fost printre cele mai vanate anul acesta, concurenta ajungand si pana la peste 40 de candidati pe un loc.
Pana la inceputul lunii mai a acestui an fusesera recrutati 107 romani pentru pozitii de functionari si agenti temporari in institutiile europene, reprezentand aproape 80% din obiectivul stabilit pentru acest an, care viza recrutarea a 230 de romani.
Acestia lucreaza ca traducatori, interpreti, juristi sau lingvisti. Etapele de selectie pentru un post permanent in institutiile UE dureaza in medie intre 9 si 12 luni, iar pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani.
De asemenea, pentru functiile de director general si de director general adjunct, Comisia si-a stabilit ca obiectiv recrutarea a cel putin un functionar din fiecare stat membru. Din Romania nu a fost selectat inca nici un candidat.
Institutiile UE au o grila fixa de salarizare care nu se schimba de la an la an, insa angajatii primesc mariri pe masura ce capata experienta. Salariile pot ajunge si pana la 6.500 de euro net lunar pentru o pozitie de sef de departament care coordoneaza intre 7 si 40 de persoane.
Potrivit datelor Comisiei Europene, in primele patru luni ale acestui an fusesera recrutati 2.701 functionari si agenti temporari din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO