Profesii

Seful de la Turism si-a dat demisia

02.08.2006, 19:52 21

Ovidiu Iuliu Marian a demisionat ieri din postul de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), functie pe care o ocupa din luna septembrie a anului trecut. Marian a invocat imposibilitatea de a dezvolta segmentul pe care il conducea la standardele solicitate.
Conform unor surse din piata, Ovidiu Marian ar putea fi inlocuit de Nicolae Buzdun, actual subsecretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a detinut si functia de director general al Perla Majestic Grup, care administreaza hotelurile Perla si Majestic din Mamaia.
Ovidiu Marian a furnizat, tot ieri, documentul strategiei elabotare de ANT pentru turismul romanesc, in care a subliniat cateva dintre plusurile si minusurile Romaniei la acest segment.
Printre elementele negative din turismul romanesc, ANT a enumerat poluarea, degradarea mediului si a obiectivelor turistice, proasta valorificare a resurselor, lipsa amenajarilor pentru exploatarea turistica.
Pe de alta parte, documentul semnaleaza si lipsa personalului calificat care sa lucreze in domeniul turismului.
Sectorul turismului a reprezentat anul trecut aproximativ 1,9% din PIB, Ovidiu Marian estimand recent un procentaj al incasarilor de 2,3-2,5% din PIB in 2006 pentru segmentul pe care il conducea.
Turismul a primit anul acesta un buget de 3,4 mil. euro pentru promovare, la acestia adaugandu-se inca aproximativ 18 mil. euro in urma rectificarii bugetare realizate in urma cu o luna. Acesta este cel mai mare buget pe care l-a avut turismul pentru promovare dupa 1989.
Oferta de turism intern pe litoral a fost afectata anul acesta de decizia de a imparti plajele in 33 de parcele care au fost preluate in administrare de trei firme locale. Aceasta miscare, decisa de Ministerul Mediului, a creat un scadal in randul hotelierilor de pe litoral, care s-au vazut in situatia de a nu mai detine plaja proprie.
Astfel, informatia care fusese trecuta in oferta turistica publicata la sfarsitul anului trecut sau in primele luni din 2006 nu mai este realista, hotelurile fiind in imposibilitatea de a mai acorda acces gratuit catre plaja turistilor pe care ii cazeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO