Profesii

Şeful OMV, omul care stabileşte strategia Petrom, va demisiona din funcţie cu doi ani înainte de expirarea mandatului iniţial

Şeful OMV, omul care stabileşte strategia Petrom, va...

Autor: Ovidiu Tempea

14.10.2014, 21:57 337

"Astăzi, Consiliul de Supraveghere al OMV Aktiengesellschaft şi Gerhard Roiss au convenit ca Gerhard Roiss să demisioneze din poziţia de preşedinte al boardului executiv şi director executiv din data de 30 iunie 2015. Consiliul de Supraveghere a iniţiat procesul pentru identificarea unui candidat potrivit pentru a prelua poziţia de director executiv al OMV", se arată într-un anunţ al grupului austriac transmis Bursei din Viena.

În acelaşi timp, Consiliul de Supraveghere a laut decizia de a integra divizia Gaze şi Energie în Divizia Rafinare şi Marketing, iar noua divizie Downstream va fi condusă, de la 1 ianuarie 2015, de Manfred Leitner, membru al Consiliului Director.

"Vor fi demarate negocieri cu Hans-Peter Floren, director executiv pe Divizia Gaze şi Energie, privind contractul său", se mai arată în comunicat.

Presa din Austria a anunţat în urmă cu câteva zile că Gerhard Roiss ar putea pleca de la conducerea companiei austriece înainte să-şi termine contractul, din cauza scăderii veniturilor operaţionale şi a unor neînţelegeri din cadrul grupului.

Roiss a devenit CEO al companiei în 2011, iar anul trecut grupul austriac i-a extins contractul până în martie 2017.

Totuşi, de atunci şi până în prezent, compania a înregistrat rezultate financiare slabe, profitul operaţional înjumătăţindu-se în al doilea trimestru din acest an, pe fondul crizei din Libia, care a determinat grupul să crească producţia de petrol în ţări unde costurile sunt mai mari, precum Norvegia, a scris presa austriacă.

De asemenea, divizia de gaze naturale nu a consemnat un avans important, aşa cum a sperat conducerea companiei. În aceste condiţii, Roiss a încercat să reducă divizia, ceea ce a determinat apariţia unor neînţelegeri între el şi şeful unităţii, Hans-Peter Floren, potrivit surselor citate de Reuters.

În 2013, divizia de gaz şi energie a contribuit cu doar 1 milion de euro la profitul grupului, înainte de dobânzi şi taxe, care a înregistrat o valoare de 2,7 miliarde de euro.

O altă sursă apropiată situaţiei a explicat că Roiss şi Floren, pe care i-a numit "masculi alfa", poartă o luptă pentru putere în interiorul companiei.

De altfel, acţionarii principali ai OMV, şi anume compania de stat austriacă OIAG (cu o participaţie de 31,5%) şi International Petroleum Investment din Abu Dhabi (cu o participaţie de aproape 25%), le-a cerut celor doi să ajungă la un acord.

Săptămâna trecută, ziarul austriac Die Presse a anunţat că OMV ar putea încheia contractele lui Roiss şi Floren înainte de termen, citând surse din conducerea companiei.

În România, compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, administrează o reţea de 545 staţii de distribuţie a carburanţilor, din care 392 operate sub brandul Petrom şi 153 sub brandul OMV.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane de barili echivalent petrol (bep). Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate, prin intermediul a circa 800 benzinării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO