Profesii

Tinerii trebuie să îşi termine studiile înainte să se angajeze

Tinerii trebuie să îşi termine studiile înainte să...

Autor: Corina Mirea

20.04.2015, 00:06 473
Tinerii care aleg să se înscrie la o facultate cu profil de IT şi care vor să îşi construiască o carieră în domeniu continuă să se angajeze prea devreme, chiar din primii ani de studiu. Astfel, angajatorii ajung să le traseze parcursul profesional, în funcţie de ce tehnologii foloseşte şi de ce proiecte are în derulare, în loc ca tinerii să îşi aleagă jobul pe care şi-l doresc, în cunoştinţă de cauză, susţine Vlad Posea, care a fondat în urmă cu zece ani programul Stagii pe Bune. Acesta este o platformă care în prezent publică anunţuri de programe de practică pentru studenţii ce vor să se specializeze în IT, asemeni unui site online de recrutare.
 
„Încă sunt mulţi studenţi care se angajează din primii ani de fa­cul­tate, lucru care are consecinţe nu doar asupra stu­di­ilor, dar şi asu­­pra ca­rierei lor profesionale pe termen lung. Sigur, unii fac acest lucru de nevoie, dar sunt mulţi care aleg să se angajeze pen­tru că sunt destul de confuzi în le­gă­­tură cu ce ramură din IT le pla­ce, fiind un domeniu foarte vast. Pr­o­­ble­ma este că dacă te angajezi din anul întâi sau doi mergi pe o direcţie setată de com­pa­nia care te-a an­ga­jat şi este greu să te re­pro­filezi odată ce te-ai spe­cia­lizat“, susţine Vlad Posea, care este şi asistent uni­versitar la Facul­­ta­tea de Auto­ma­tică din cadrul Uni­versităţii Poli­tehnica din Bucureşti.
 
Pe de altă parte, angajatorii din IT se plâng că nu există sufi­cient de mulţi absolvenţi de studii în domeniu, că cererea este prea mare comparativ cu oferta. Anual, mai puţin de 10.000 de tineri finalizează studii tehnice potrivite unui job în domeniul IT, iar baza prea mică de selecţie începe să le dea bătăi de cap com­pa­niilor, care sunt nevoite să tot crească nivelul salariului şi pachetele de beneficii, dar şi să vină cu tehnologii şi proiecte noi pentru a-şi menţine oamenii în companie sau pentru a-i fura de la concurenţă.
 
Salariul unui IT-ist începător porneşte în prezent de la circa 500-600 de euro net pe lună şi sumele pot ajunge chiar şi la 2.000-3.000 de euro net pe lună în cazul specialiştilor cu o experienţă mai mare de trei-cinci ani în domeniu.
 
Vlad Posea mai spune că sunt şi multe companii care în­ţe­leg importanţa finalizării studiilor în rândul tinerilor care fac o facultate cu profil IT, motiv pentru care site-ul Stagii pe Bune are, la fiecare ediţie, sute de poziţii în programe de prac­tică scoase la concurs de firme din Bucureşti, Timişoara, Cluj, dar şi Iaşi. Acestea au loc doar pe perioada verii, timp de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO