Profesii

Un angajat pe poziţia de specialist câştigă în Bucureşti cu o treime mai mult decât în provincie

Un angajat pe poziţia de specialist câştigă în...

Autor: Adelina Mihai

19.08.2015, 00:05 481

Un angajat calificat, cu trei ani de experienţă în câmpul muncii are un salariu lunar de 1.170 de euro brut pe lună în Bucureşti, cu 36% mai mult decât un salariat de pe o poziţie similară din provincie. Spre comparaţie, un specialist din Varşovia are un salariu lunar brut de 1.700 de euro pe lună, cu 33% mai mult decât unul din alte oraşe po­loneze, în timp ce un angajat pe o astfel de poziţie din Berlin câştigă 4.340 de euro brut pe lună, cu 5% sub nivelul încasat de „omologul“ său din pro­vincie, arată datele din studiul salarial al Mercer realizat în 2014.

„Ofertele salariale pentru specialişti ţin foarte mult cont de costul vieţii din fiecare ţară şi oraş, dar şi de structura pieţei respective. Spre exemplu, un specialist IT de la noi ar putea fi mai scump în Cluj decât în Bucureşti, Clujul fiind considerat un Silicon Valley al României, însă, per ansamblu, faptul că majoritatea sediilor centrale sunt în Capitală a determinat diferenţa între nivelurile de salarizare faţă de celelalte oraşe. În Germania, spre exemplu, se câştigă mai bine în provincie pentru că acolo sunt mai multe investiţii“, a explicat Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO