Profesii

VIDEO ZF Live. Cătălin Stancu, Elena Badea, Sfera Business: „Românii au rezultate în vânzări, dar trebuie să fie susţinuţi de companie. Dacă sunt lăsaţi singuri, eşuează“

Autor: Roxana Rosu

19.04.2016, 00:05 6817

România are angajaţi profesionişti în vânzări, mai ales în retail şi IT, multe dintre relaţiile comerciale stabilite între echipele de vânzări ale firmelor locale şi marii retaileri internaţionali fiind pre­luate la nivel internaţional, a spus la ZF Live Cătălin Stancu, pro­prie­tarul firmei de training Sfera Business.

„Vânzările sunt un proces care se învaţă. Poate am avut nevoie de o pe­rioadă să prindem din urmă anumite com­petenţe pe care fostul sistem eco­no­mic nu le cerea. Dar relaţiile comerciale dintre echipele de vânzări ale firmelor din România şi retailerii internaţionali sunt best practice-uri care merg şi afară.“

Sfera Business şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 200.000 euro, având în portofoliu trei tipuri de programe. La cursurile de tip open, unde se anunţă un subiect şi se înscriu participanţi din industrii diferite, preţurile sunt de 200 lei plus TVA pentru 3 ore, 500-700 lei pentru o zi şi 900-1100 lei pentru 2 zile. Trainingurile in house, unde o companie so­licită un curs pentru o anumită com­petenţă sau echipă, costă 1.000-1.500 de euro pe zi. În plus, firma a organizat cursuri unde taxa este procentuală, în funcţie de obiectivul propus.

În total, Sfera Business a avut 200 de zile de training livrate anul trecut.

La rândul ei, Elena Badea, con­sul­tant în cadrul firmei, spune că vân­ză­torul român are o cunoaştere bună a pieţei, are rezultate în procesul de vân­zare dacă e susţinut de companie, dar dacă e lăsat singur poate eşua, şi are un mod foarte bun de a relaţiona, de a construi relaţii de business. „Poate nu îi batem pe americani la acest capitol, dar suntem aproape de ei“, spune consul­tantul.

Deşi nu vede diferenţe majore între regiunile ţării în privinţa talentului vânzătorilor de a negocia, Elena Badea remarcă nivelul ridicat de cunoştinţe în domeniu al echipelor de vânzări din retail şi IT&C.

„Retailerii au o strategie de expan­siune în anumite perioade. Tu ca pro­du­cător trebuie să fii lângă el şi să îl susţii, de exemplu cu promoţii în ma­gazin. Dar trebuie să adaptezi campania la tipul de magazin. De exemplu o ofertă de tip 5 plus 1 e pentru cash&carry mai degrabă, nu pentru magazine mici, unde oamenii merg des. Tu trebuie să faci campania pe speci­ficiul retailerului respectiv“, po­vesteşte Elena Badea despre relaţiile dintre producători şi retaileri. 

O altă lecţie pe care o predau cei doi este rezonarea cu partenerul de discuţie, existând patru elemente pe care vânzătorul trebuie să le aibă în vedere şi să le adapteze la cumpărător pentru a avea succes: contact vizual, gesturi, ritmul vorbirii şi poziţia coloanei vertebrale.

„De exemplu, dacă punem un vânzător oltean să vândă unui ardelean trebuie să aibă grijă să adapteze sistemul la celălalt, în privinţa limbajului şi poziţiei“.

Înainte de a organiza cursuri, Cătălin Stancu a fost director comercial la Hame România şi anterior a ocupat poziţia de director comercial la Băneasa SA. „Mi-e mult mai uşor să construiesc un program de training aplicat. Am condus echipe de vânzători, de până la 215 oameni, în sectorul de fast moving“.

Elena Badea face profilare avansată şi predă tehnici de negociere bazate pe descoperirile din neuro-ştiinţă. „Şi vânzarea este un proces psihologic şi poţi învăţa să influenţezi, să citeşti ce se întâmplă cu interlocutorul, la cumpărător. Este o negociere mai fină. Să ştii cum să abordezi cumpărătorul“.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels