Profesii

Vreti sa va angajati? Mai intai vorbiti cu calculatorul

17.05.2004, 00:00 64



Utilizat in mod frecvent in strainatate, interviul online incepe sa castige teren si in Romania. Rata de utilizare a acestui instrument de recrutare a crescut de la 9% in octombrie 2003, la 23% in aprilie anul acesta, iar specialistii estimeaza ca numarul angajatorilor care vor recurge la interviul online va continua sa creasca.



"Rata utilizarii acestui instrument este in crestere, un sfert din angajatori il folosesc deja si estimam ca, pana la sfarsitul anului, peste jumatate din angajatorii din Romania vor folosi acest tip de interviu, dovedit a fi cel mai eficient pentru o prima evaluare a candidatilor", a declarat Ionut Oprea, brand manager al firmei Neogen, care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.



Potrivit unui studiu realizat de specialistii BestJobs, din octombrie 2003, procentul celor care au utilizat interviul online a crescut permanent atingand 15% in februarie 2004, 21% in martie, pentru ca in aprilie sa ajunga la 23%.



"Interviul online este unul din avantajele recrutarii pe Internet. Orice angajator are posibilitatea de a completa oferta de angajare cu un set de intrebari la care candidatul va trebui sa raspunda pentru a-si putea inscrie candidatura pentru postul respectiv", a mai spus Ionut Oprea.



Diferentele dintre interviul online si intervievarea primara specifica procesului clasic de recrutare sunt urmatoarele: angajatorul economiseste timp (introduce o singura data setul de intrebari si apoi vede raspunsurile pentru fiecare candidat in parte, nemaifiind nevoie de zile intregi pentru intervievarea a zeci de candidati), iar candidatul poate raspunde relaxat, fara sa fie stresat sau sa se blocheze cum se intampla in interviurile clasice.



Interviul online poate fi folosit pentru:



- confirmarea unor cunostinte teoretice sau practice necesare pentru postul respectiv;



- verificare afilierii la valorile companiei;



- testarea abilitatilor de comunicare;



- completarea datelor din CV cu aspecte concrete;



- pentru a testa cunostintele de limbi straine, cerute pentru unele posturi, prin formularea intrebarilor in limba respectiva.



In strainatate, parerile legate de eficienta acestui sistem sunt impartite. Patronii care utilizeaza acest sistem se declara absolut incantati de avantajele pe care le prezinta. In opinia lor, folosirea calculatorului permite trierea rapida a candidatilor la angajare, eliminarea din start a persoanelor nepotrivite pentru postul disponibil, identificarea talentelor si atragerea unor candidati care altfel nu s-ar prezenta la un interviu traditional.



De cealalta parte, criticii considera ca evaluarea corecta a unei persoane (chiar in etapa de triere a candidatilor) este un proces prea delicat pentru a putea fi efectuat de un simplu program de calculator. Mai mult, ei sustin ca firmele care efectueaza angajari in acest mod, precum si societatile care administreaza sistemele speciale de calculatoare creaza baze de date cuprinzand profilul psihologic al tuturor candidatilor (inclusiv al celor respinsi), violand astfel dreptul la intimitate al acestora.



Si totusi, acesta ar putea fi abia primul pas intr-un proces care va conduce, nu peste mult timp, la automatizarea completa a interviurilor.



Analistii americani sunt de parere ca, intr-un viitor apropiat, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca vor putea participa la interviuri direct prin Internet, fara a mai fi nevoiti sa iasa macar din casa. Pe masura ce tehnologia avanseaza, companiile studiaza chiar posibilitatea de a le prezenta potentialilor angajati un mediu de lucru virtual, pentru a observa cum ar reactiona acestia in conditiile de stres specifice locului de munca pe care doresc sa-l obtina. "Nu este decat o chestiune de timp pana cand un numar tot mai mare de companii vor alege sa-si recruteze angajatii cu ajutorul calculatorului", a declarat Alan G. Frost, director al departamentului de resurse umane din cadrul companiei Home Depot, care foloseste sistemul automat de triere in toate cele 900 de magazine ale sale. "Computerele ne permit sa facem economii substantiale, nu numai de bani, ci si de timp. In plus, informatiile pe care le obtinem ne permit sa facem o selectie extrem de corecta a persoanelor pe care le angajam", sustine Frost.





Intrebari folosite la interviul online:



* In cat timp sunteti disponibil pentru angajare?



* Daca ar fi sa scapati de un defect si sa primiti in schimb o calitate care ar fi acestea?



* Ce planuri de viitor aveti? (enumerati minim 3)



* Care sunt calitatile care va recomanda pentru acest post?



* Ce asteptari aveti de la acest post?



* Descrieti locul de munca pe care vi-l doriti.



* Ce activitate precedenta a avut tangenta cu activitatea de import-export?



* Ce v-ati propus din punct de vedere profesional pentru urmatorii 3 ani?



* Ce atuuri considerati ca aveti pentru postul acesta?



* Care considerati ca sunt etapele unei vanzari?



* Ce stiti despre compania noastra?



* Care este cea mai importanta realizare profesionala de pana acum?



* Care a fost provocarea cea mai mare in vanzari pe care ati avut-o pana acum si cum v-ati descurcat?



* Care a fost valoarea vanzarilor realizate de dvs. intr-un an de zile?



* Cu ce tip de clienti ati lucrat: cu distribuitori, cu depozite de constructii sau cu firme de constructii, arhitecti etc.?



* Ce clienti mai importanti au fost atrasi de dvs.?



* Descrieti pe scurt responsabilitatile avute la actualul loc de munca.



* Mentionati 3 dintre calitatile dvs. care pot constitui un avantaj competitiv in raport cu potentialii candidati la postul vacant.



* Descrieti o situatie in care ati facut dovada unor calitati profesionale relevante pentru postul vacant.



* Care este realizarea cea mai mare din cariera dvs. de pana acum?



* Care sunt punctele dumneavoastra forte? Dar cele slabe?



* Ce faceti cand aveti probleme in indeplinirea unei sarcini?



* Preferati sa lucrati intr-un mediu linistit sau intr-unul dinamic, provocator?



* Ce pasiuni aveti? Cu ce va ocupati in timpul liber?



* De ce va intereseaza compania noastra?



* Cum definiti notiunea de "performanta profesionala"?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO