Profesii

ZF Live. Iuliana Leurent, CEO al Temps România: Legislaţia ar trebui să permită particularizarea pontajului pe domenii de activitate

Autor: Alex Ciutacu

28.08.2017, 00:06 5092
Angajatorul are obligaţia de a ţi­ne la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lu­cru, şi de a supune controlului in­spec­torilor de muncă această evi­denţă, ori de câte ori se solicită acest lucru, ara­tă articolul 119 din Codul mun­cii, modificat printr-o or­do­nanţă de urgenţă publicată pe 4 august în Monitorul Ofi­cial şi care a intrat în vigoare pe 7 august.
 
Statul român spune că trebuie să ai pon­taj zilnic, respec­tiv ora de sosire, dar une­le profesii pre­supun muncă de teren sau o altă dina­mică faţă de clasicul pro­gram de 8 ore. „Un manager regional, spre exem­plu,  trebuie să se plimbe prin di­ferite lo­ca­ţii şi nu are cum să ponteze di­mi­neaţa“, susţine Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România.
 
„Practic, există ideea de a ponta res­pec­tiva persoană din momentul în care vine. Asta necesită nişte investiţii în sis­te­me. Dacă la angajatorii direcţi lucru­rile sunt simplificate, pentru noi, pentru cei din outsourcing lucrurile sunt mai complicate. Sunt angajaţii noştri, dar puşi la dispoziţia unui alt angajator. Dacă ITM-ul vine în vizită, cine trebuie să aibă evidenţa pontajului?“
 
Sistemul aplicat anterior în privinţa pon­tajului era reprezentat de o conso­li­dare lunară a informaţiilor, fiecare an­gajator ţinând pontajul, informaţiile fiind centralizate la sfârşitul lunii.
 
„Sunt anumite sectoare care sunt mai vinovate de elementul acesta al muncii la negru şi altele care nu poartă nicio vină. Ne uităm la volum şi ma­jo­ritatea oamenilor sunt din construcţii. Este un domeniu aparte care trebuie reglementat altfel. Cei care fac produc­ţie la cor­po­raţii au sis­tem de card, sunt fă­cute pon­ta­je, nu cred că aco­lo sunt abu­zu­rile. Inspec­torii ar fi tre­buit să facă vizite mai des şi abia apoi să sta­bilim o regulă“.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO