Proprietăţi

400 mld. €, averea imobiliară a romanilor

Autor: Cristi Moga

16.02.2011, 23:40 28

Casele şi apartamentele din Romania ar putea fi evaluate laaproape 400 de miliarde de euro, respectiv o avere imobiliară mediede circa 19.000 de euro pentru fiecare roman, ţinand cont devalorile unui indice imobiliar realizat de firma Eurobank PropertyServices (EPS), subsidiară a grupului elen Eurobank, proprietarulBancpost.

Indicele arată că valoarea medie a unei locuinţe din Romania erala sfarşitul anului 2010 de 47.000 de euro, în timp ce la nivelulCapitalei valoarea medie a unei locuinţe era de circa 79.000 deeuro, susţin reprezentanţii EPS. La nivel naţional stocul delocuinţe este de 8,4 milioane de unităţi, în timp ce în Bucureştise află 800.000 de case şi apartamente, astfel că valoarea totală alocuinţelor din Capitală ar putea fi estimată la 63 de miliarde deeuro.

Valorile prezentate de Eurobank Property Services ar putea fiînsă duble faţă de cele reale, ţinand cont că potrivit datelor dela Institutul Naţional de Statistică suprafaţa medie locuibilă acaselor şi apartamentelor din Romania este de sub 40 de metripătraţi, în timp ce în regiunea Bucureşti-Ilfov depăşeşte uşoracest prag. În aceste condiţii, preţul mediu pe metrul pătrat delocuinţă din Bucureşti s-ar ridica la aproape 2.000 de euro,potrivit datelor EPS, faţă de circa 1.100 euro/mp, cat este preţulmediu solicitat pentru locuinţele din Bucureşti, potrivitsite-urilor de anunţuri imobiliare.
Vezi pagina 7

"Înainte de criză toată lumea percepea preţurile imobiliarelorîntr-o singură direcţie, în sus. Cand a apărut criza, ne-am pusproblema, şi noi şi restul băncilor, dacă valoarea garanţiilor maieste aceeaşi", explică Mihai Bogza, preşedintele CA alBancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO