Proprietăţi

Apartamentele şi terenurile din Cluj rămân printre cele mai scumpe după Bucureşti

Apartamentele şi terenurile din Cluj rămân printre cele mai scumpe după Bucureşti

Autor: Laurentiu Cotu

06.02.2013, 16:32 2628

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în cel de-al doilea semestru al anului 2012 la o medie de circa 959 euro pe metru pătrat, în scădere cu doar 1,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor companiei de evaluare Darian. Totuşi, faţă de primul an de criză, 2008, preţurile apartamentelor vechi din Cluj au cunoscut o depreciere substanţială de 43%.

''Cu toate că au continuat să se ieftinească, apartamentele din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ mediu doar de cele din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în cazul terenurilor'', spune Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu 2 camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.200 euro mp, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 920-980 de euro pe metrul pătrat, iar în cartierul Zorilor preţul metrului pătrat construit pentru apartamentele vechi de 2 camere variază între 900 şi 1000 de euro mp.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul al doilea din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi a fost de aproximativ 696 euro mp, în scădere cu aproximativ 40% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 2,5% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2012 de 961 euro mp, conform datelor prezentate de compania Darian. În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu al acestora s-a menţinut aproximativ constant pe parcursul anului 2012, respectiv 984 euro mp, iar de la începutul crizei a cunoscut o scădere de 30%.

''Cum programul Prima Casă, care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect Nouă Casă, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi la o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună", a precizat Adrian Crivii.

Pe de altă parte, preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au scăzut, în medie, cu circa 9% în al doilea semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 şi cu aproximativ 64% faţă de perioada de început a crizei, anul 2008, arată datele companiei de evaluare din Cluj.

În ceea ce priveşte spaţiile de birouri, raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de Darian relevă faptul că chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca, variază în medie în intervalul 13-14 euro mp. Există însă o ofertă competitivă, consistentă, de spaţii de birouri de clasa B în zonele centrale şi semicentrale unde nivelul mediu al chiriilor variază între 7 şi 11 euro mp. Chiriile pentru spaţiile de clasa C din zona periferică variază între 5-7 euro mp.

"Chiriile spaţiilor de birouri ar putea înregistra un declin uşor ca urmare, în primul rând a ofertei excedentare cererii, iar diferenţele de chirie dintre locaţiile prime şi cele nonprime se vor accentua", sunt de părere reprezentanţii companiei Darian.

Pentru al cincilea an consecutiv, compania Darian DRS, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa de evaluări din România, lansează studiul ''Analiza pieţei imobiliare", alături de ''Indicele imobiliar Darian". Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare.

Compania Darian, cu birouri în 20 de oraşe din ţară, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 13,7 mil. lei (circa 3 mil. euro), mai mult cu 8% faţă de anul 2011. Compania de evaluare Darian DRS este controlată de Adrian Crivii.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24