Proprietăţi

Apetitul romanilor pentru confort va dezvolta piata apartamentelor de lux

29.06.2006, 18:18 13

Spre deosebire de cehi sau de unguri, romanii prefera sa conduca masini scumpe si sa locuiasca in apartamentele din complexe rezidentiale de lux, potrivit consultantilor imobiliari.
Astfel, dezvoltatorii imobiliari vor inteti in urmatorii ani investitiile in ansambluri de apartamente de lux, odata cu cresterea cererii pe acest segment.
"In urmatorii ani piata apartamentelor de lux se va dezvolta foarte mult, datorita tendintei romanilor de a alege sa traiasca un nivel de trai foarte ridicat. Clientii romani, prin virtutea naturii lor, sunt diferiti fata de unguri sau cehi, care sunt mult mai rationali in alegerea locuintelor", spune Mihnea Serbanescu, directorul general al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Piata caselor va inregistra un boom in urmatorii ani, datorita cresterii economice a Romaniei si a majorarii reale a salariului. Mai mult, lipsa spatiilor locative de calitate de pe piata va conduce la accentuarea cererii pentru apartamentele de lux.
"Foarte multi romani care stau in prezent in blocurile vechi ar dori sa se mute in apartamente noi construite, dar oferta este foarte redusa", precizeaza Serbanescu.
Creditul ipotecar este un alt factor care a condus la cresterea investitiilor in piata de apartamente.
Dezvoltarea pietei caselor a inceput in 1997, cand au fost achizitionate suprafete mari de teren, cuprinse intre 5.000 - 30.000 de metri patrati. Cele mai solicitate ansambluri rezidentiale sunt cele care ofere vile duplex sau apartamente cu suprafete intre 80 - 400 de metri patrati, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox.
Segmentul rezidential este in prezent unul dintre cele mai bine dezvoltate ale pietei imobiliare locale, proiectele anuntate pentru acest an fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.
Aproape toate marile orase din tara au in prezent in dezvoltare proiecte rezidentiale de anvergura.
Pentru Bucuresti au fost anuntate in acest an, potrivit datelor Regatta, proiecte rezidentiale precum Sema Park Complex Semanatoarea - 1.200 de apartamente, Planorama Colentina - 1.104 de apartamente, Asmita Gardens Splaiul Unirii - 788, West Park Militari - 488, Central Park - 450, Jupiter Berceni - 188, Phoenix Straulesti-Sisesti - 50, Young's Apartment Ghencea - 28 sau Adama Soseaua Nordului - 27.
Desi au fost anuntate mai multe proiecte rezidentiale, preturile locuintelor sunt in mare parte influentate de costul cu materiile prime, cu manopera si cu terenul.
Cea mai cautata zona pentru locuinte ramane cea de nord, unde cele mai mici preturi se situeaza in jurul valorii de 900 de euro pe metru patrat construit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO