Proprietăţi

Au ras aproape tot ce au prins pe real estate

26.10.2005, 20:02 14

Fondurile de investitii imobiliare austriece au fost principalii protagonisti ai pietei imobiliare romanesti din ultimii doi ani. Austriecii au fost cei care au inceput seria marilor tranzactii de imobile de birouri si tot ei au facut legea ajungand sa investeasca pana in prezent aproape 200 mil. euro.

Opera Center, Europe House, Iride Business Park, Global Business Center, Bucharest Corporate Center, Bucharest Business Park. Indiferent de originea dezvoltatorilor - cehi, israelieni, greci, italieni, ceea ce au in comun aceste proiecte este reprezentat de nationalitatea cumparatorilor. Practic, aproape toate proiectele de calitate superioara aparute pe piata imobiliara in ultimii patru-cinci ani au intrat in portofoliul unor fonduri de investitii imobiliare austriece.

Doar magazinul Praktiker din Brasov, cumparat de irlandezii de la Ballymore, si cateva imobile mici si medii din Bucuresti au scapat pana acum furiei austriece.



A fost odata CA Immo

Povestea tranzactiilor imobiliare de anvergura pe piata imobiliara locala incepe cu CA Immo, un fond de investitii ce are printre actionari Bank Austria Creditanstalt.

In prima parte a anului 2003, CA Immo a cumparat pentru 29 mil. dolari (aproximativ 25 mil. euro la momentul respectiv) imobilul de birouri Opera Center, una dintre cele mai apreciate proiecte imobiliare de pe piata din punct de vedere arhitectural.

Proiectul - in fapt doua imobile cu o suprafata cumulata de peste 15.000 de metri patrati, fusese dezvoltat de Portland Trust, o companie fondata in anul 1997 de catre doi investitori cu experienta in sectorul imobiliar si de retail din Cehia.

Ulterior, compania a atras si capital american, pentru a-si putea extinde activitatile in intreaga regiune. Calitatea proiectului si amplasamentul foarte bun au facut ca proiectul sa fie imediat absorbit de piata mai ales ca spatiile de birouri de calitate superioara erau sublime, dar lipseau cu desavarsire.



Europolis ridica miza

Europolis, un alt fond de investitii imobiliar din Austria, si-a facut intrarea pe piata locala tot in anul 2003, cand a cumparat Europe House, un imobil de birouri dezvoltat de Globe Trade Center (GTC), o companie controlata de grupul israelian Kardan. Imobilul, cunoscut si sub denumirea de "sediul Orange", avand in vedere ca operatorul de telefonie mobila isi avea cartierul general acolo, a reprezentat la cei 30 mil. dolari (peste 26 mil. euro) cea mai mare tranzactie de pe piata locala. Europolis anuntase la momentul respectiv ca avea in plan investitii de o suta mil. euro pentru proiecte pe piata locala, Bucurestiul fiind principala tinta.

Fondul de investitii austriac, detinut de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si banca Investkredit AG, primise in plus din partea BERD 300 mil. euro pentru expansiune in Europa Centrala si de Est.

Austriecii s-au tinut de cuvant si un an mai tarziu incheiau a doua tranzactie de pe piata romaneasca, cumpararea proiectului Cefin Logistic Park, dezvoltat de italienii de la Cefin.

Europolis a preluat proiectul in momentul in care pe lista chiriasilor se aflau doar olandezii de la Centrum. Practic, fazele ulterioare de dezvoltare, care urmau sa creasca investitia la 60-75 mil. euro, sunt dezvoltate pe baza proiectelor initiale ale Cefin, insa cu fonduri ale Europolis.



Immo-activ

Chiar daca nu au fost primii austrieci intrati pe piata romaneasca, Immofinanz, adica cel mai mare fond de investitii austriac, s-a miscat cel mai rapid ajungand anul acesta la nu mai putin de patru tranzactii.

Astfel, dupa ce in anul 2004 a preluat pentru 63 mil. euro proiectul Iride Business Park, dezvoltat de italienii de la BPD Property Developement si Finest, Immofinanz a mai cumparat in acest an inca trei proiecte.

Este vorba de trei caldiri de birouri, doua dintre acestea fiind dezvoltate de compania cu investitori israelieni Delta Intensiv Trade.

Cele doua cladiri sunt situate in zona Politehnica si Pipera si adapostesc in prezent sediul departamentului de relatii cu clientii si sediul departamentului tehnic al operatorului de telefonie mobila Connex.

Global Business Center, adica sediul departamentului de relatii cu clientii al Connex, a costat fondul austriac intre 15 si 20 mil. euro, potrivit informatiilor din piata, in timp ce sediul departamentelor tehnice din Pipera a implicat investitii de aproximativ 25 mil. euro.

In plus, Immofinanz a cumparat in acest an si o a treia cladire de birouri, Bucharest Corporate Center, aflata in prezent in faza de constructie in zona Piata Victoriei din Capitala.

In afara celor peste 130 milioane de euro cheltuiti deja pe achizitii, fondul austriac se afla si in negocieri pentru Bucharest Distribution Park, un proiect ce urmeaza a fi dezvoltat in zona de nord-vest a Capitalei.

Care este cel mai mare

DacA Europolis si Immofinanz au ajuns la al doilea si al patrulea proiect, CA Immo a ales o strategie diferita. Fondul de investitii a preferat sa mearga tot pe mana dezvoltatorilor de la Portland Trust, demarand procedurile pentru achizitia proiectului imobiliar Bucharest Business Park (BBP), situat in nordul Capitalei in apropiere de Piata Presei Libere, in cadrul unei tranzactii estimate de surse din piata la 60 - 65 milioane de euro.

Aceasta ar putea fi cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara romaneasca de pana acum. In plus CA Immo are o participatie de 50% in cadrul proiectului Charles de Gaulle Plaza, actualul sediu al Connex si al unor grupuri bancare precum Raiffeisen Bank sau HVB Bank.

Lista austriecilor cu achizitii facute pe piata romaneasca este completata de Meinl European Land Limited. Chiar daca este inregistrata in Marea Britanie, compania este listata la bursa din Viena si are ca actionari banca austriaca Meinl Bank. Prima tranzactie facuta pe piata locala a fost realizata anul trecut prin achizitionarea Militari Shopping Center, un proiect comercial de 20 mil. euro dezvoltat de compania cu investitori flamanzi Liebrecht&wooD.

Lista investitorilor austrieci interesati de piata romaneasca nu se operaste aici, Immorent, adica o companie din cadrul grupului austriac Erste Bank, infiintandu-si deja o filiala locala, altii fiind deja cu ochii pe tinte potentiale precum imobilele de birouri Oracle Tower sau America House.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO