Proprietăţi

Birourile au mers bine in prima parte a anului. Ce va fi in a doua?

01.10.2003, 00:00 10



Cu cresteri estimate intre 20% si 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata bucuresteana a spatiilor de birouri a dus in prima jumatate a acestui an greul tranzactiilor imobiliare din Bucuresti, alaturi de spatiile rezidentiale, care au fost propulsate de creditul ipotecar. Nici nu era greu de anticipat acest lucru avand in vedere oferta inca redusa de spatii clasa A.



De altfel, spun jucatorii de pe piata imobiliara, desi volumul total al spatiilor inchiriate a crescut fata de perioada similara a anului trecut, chiriile nu s-au modificat prea mult. "In principiu anul acesta nu s-au inregistrat fluctuatii la nivelul chiriilor, indiferent de sectorul de piata vizat, aceasta constanta datorandu-se lipsei de spatii noi" spun reprezentantii Colliers.



Cristian Ionescu, Corporate Development Manager la compania Regatta completeaza. "Numarul redus de spatii clasa A disponibile a condus la pastrarea preturilor de inchiriere la un nivel relativ constant pentru acest tip de spatii. Calitatea finisajelor si a dotarilor este in continuare un factor primordial in abordarea unei decizii de ocupare a unui spatiu, tinandu-se cont de orientarea companiilor catre zonele ultra centrale si de nord ale capitalei" spune reprezentantul Regatta.



Evolutia pietei de spatii de birouri a fost insa, spun jucatorii din piata, chiar mai buna decat se anticipa.



"Anul trecut analistii pietei imobiliare anuntau o crestere a absorbtiei spatiilor de birouri de clasa A datorita numarului mic de proiecte - majoritatea pana in 10.000 mp - anuntate pe piata pentru anul 2003", afirma Radu Lucianu, Manager Commercial Department in cadrul companiei Eurisko. Potrivit acestuia, dupa prima jumatate a acestui an, tranzactiile se ridica la 28.531 mp, insemnand cu 25 % mai mult fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2002.



Nu acelasi lucru se intampla cu spatiile de birouri de clasa B. "Numarul tranzactiilor realizate pentru imobilele clasa B a fost ridicat datorita nivelului redus al tarifelor de inchiriere. Preturile pe acest segment au continuat trendul descendent inregistrat si anul trecut" adauga Cristian Ionescu, de la Regatta.



Potrivit acestuia, in ultima perioada s-au pus bazele unor investitii in proiecte de imobile de birouri, care urmeaza a fi finalizate in cursul anului urmator. "In cursul celei de-a doua parti a acestui an vor fi livrate pe piata mai multe spatii de birouri, fapt ce va conduce la cresterea numarului de tranzactii realizate. Cu toate acestea, preturile se estimeaza sa pastreze nivelul inregistrat in prezent si datorita faptului ca se asteapta ca un numar insemnat de companii sa intre pe piata romaneasca" completeaza Ionescu.



Parerea este sustinuta si de reprezentantul Eurisko. "Credem ca aceasta tendinta se va pastra si in continuare, cel putin pana in prima parte a anului viitor" afirma Lucianu.



Cea mai mare tranzactie de pe piata spatiilor de birouri din prima parte a acestui an a fost realizata de Eurisko. Tranzactia a implicat inchirierea unei suprafete de 10.500 mp de Raiffeisen Bank in cadrul Iride Business Park. Colliers a realizat la randul sau o tranzacsie de referinta. Compania a intermediat inchirierea de catre Romtelecom a cladirii Grivco, adica 7.856 mp de spatiu de clasa A. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO