Proprietăţi

Capitalizarea companiilor imobiliare a fost maturata in octombrie de adancirea crizei

Capitalizarea companiilor imobiliare a fost maturata in octombrie de adancirea crizei
12.11.2008, 15:57 18

Companiile imobiliare listate la bursa si avand activitate pe piata locala au fost aspru taxate de criza in luna octombrie, scaderea medie a opt dintre cei mai importanti jucatori fiind de 43%.

Una dintre cele mai mari deprecieri a inregistrat-o dezvoltatorul local Impact, a carui capitalizare s-a redus cu 77% in octombrie, in timp ce o serie de fonduri listate pe bursa AIM de la Londra au scazut cu peste 40% - Equest Balkan Properties, -48%, Fabian, -44% si European Convergence Development Company, administrat de Charlemagne, -42%.
Pe bursa de la Viena Immoeast a scazut cu 40%, Sparkassen Immobilien cu 35%, in timp ce dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) a pierdut 24% din capitalizare pe bursa de la Varsovia. Unda de soc a traversat globul, astfel ca proprietarii centrului comercial City Mall din Capitala - australienii de la APN/UKA European Retail Property - au pierdut la randul lor 34% din capitalizare.
Valul de scaderi este cu atat mai semnificativ cu cat nici restul anului nu a fost favorabil pentru firmele publice cu activitate in real estate, in conditiile in care aceste companii au resimtit din doua parti efectele crizei financiare, si anume al scaderii generale a valorii proprietatilor imobiliare, precum si al burselor.
Cu toate acestea, luna octombrie a fost cea mai nefasta pentru majoritatea acestor firme, pe fondul mai multor evenimente locale si internationale.
Astfel, luna trecuta, dupa ce bursa de la Bucuresti a ajuns in top 3 mondial in functie de pierderi, in data de opt octombrie, pe fondul scaderilor pronuntate, sedinta de tranzactionare a fost inchisa.
Pe de alta parte, o serie de banci au solicitat sustinere din partea statului pentru infuzii de lichiditati si chiar si Ungaria a solicitat un ajutor international de 20 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei.
In acelasi timp, criza a inceput sa-si arate efectele si in alte activitati, astfel ca Dacia a anuntat oprirea productiei la fabrica de la Pitesti pentru mai multe zile, iar pe piata monetara au fost inregistrate dobanzi record. Sfarsitul lunii a culminat cu scaderea ratingului de tara din partea agentiei Standard & Poor’s de la BBB- la BB+.
Firmele imobiliare nu puteau ramane imune la toate aceste evenimente, majoritatea jucatorilor anuntand revizuirea planurilor pe piata locala, fie prin vanzarea unor terenuri, amanarea unor proiecte sau alte strategii de supravietuire pe fondul inrautatirii conditiilor de pe piata.
Actionarii nu au ramas indiferenti la aceste evenimente, retragandu-si banii in acest context nefavorabil.
Astfel, finantarea de pe piata de capital a acestor companii este putin probabila, iar in conditiile in care nici bancile nu au un apetit crescut pentru finantarea proiectelor imobiliare, aceste firme ar putea ajunge in situatia de a-si ingheta investitiile sau de a vinde din proprietati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO