Proprietăţi

CBRE: Terenurile, cu pana la 50% mai scumpe

14.09.2006, 19:26 8

Pretul terenurilor din Bucuresti a crescut in ultimul an in medie cu 25-50%, ca urmare a cererii tot mai mari si a diminuarii numarului de suprafete disponibile, potrivit companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).
Astfel, pretul terenurilor pentru proiecte comerciale situate in interiorul orasului a cunoscut cea mai mare crestere, situandu-se in prezent la 250-600 euro/mp.
Majorarea pretului a fost cauzata de oferta limitata de terenuri care permite dezvoltarea unor proiecte de birouri din clasa A, pretul pentru astfel de suprafete, situate in zonele centrale si de nord, a crescut cu 25-75% sau chiar mai mult in ultimele 12 luni, atingand nivelul de 2.500-3.000 euro/mp, in anumite zone. In schimb, in unele cazuri, cresterea pretului a avut loc artificial, fiind determinata de vecinatatea terenurilor cu proiecte deja existente sau propuse si cu proiectele de infrastructura, ca de exemplu terenurile aflate in apropierea celei de-a doua sosele de centura sau a viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov, potrivit reprezentantilor CBRE.
O alta cauza a cresterii pretului a fost intrarea pe piata a dezvoltatorilor de proiecte industriale, care au achizitionat loturi mari de teren cu deschidere la soseaua de centura din zona de est a orasului, unde preturile se situeaza in prezent intre 50 si 70 euro/mp, sau cu deschidere la autostrada Bucuresti-Pitesti, unde achizitiile au loc la 20-40 euro/mp, cu un maxim de 60 euro/mp.
In ceea ce priveste piata de investitii in domeniul imobiliar, tranzactiile din primul semestru au ajuns la aproape 200 mil. euro, cel mai atractiv segment de piata fiind cel al birourilor, care a primit un flux de capital in valoare de circa 160 mil. euro, potrivit reprezentantilor CBRE. In schimb, spatiile industriale au atras investitii de 19 mil. euro.
In primul semestru, volumul investitiilor a fost aproape egal cu cuantumul total inregistrat pe parcursul anului trecut (170 mil. euro). In ultimele sase luni au fost incheiate noua tranzactii, insumand aproximativ 87.000 mp birouri de clasa A si B.
Piata de investitii se mentine atractiva intrucat profitul obtinut in domeniul imobiliar este mai mare fata de cel adus de investitiile alternative, explica reprezentantii CBRE.
Investitorii straini au ramas cei mai activi jucatori de pe piata, topul investitorilor fiind dominat de companii sau fonduri de investitii din Marea Britanie si Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO