Proprietăţi

Cine va construi un milion de locuinte pana in 2040?

Cine va construi un milion de  locuinte pana in 2040?

Click pentru imaginea intreaga

23.05.2007, 17:54 62

Stocul de unitati locative este foarte redus si invechit in comparatie cu necesarul de pe piata. Chiar daca in ultimii doi ani au fost anuntate tot mai multe proiecte rezidentiale, cererea de locuinte nu va putea fi acoperita prea curand.
In prezent se construiesc circa 35.000 de locuinte pe an la nivelul intregii tari si avand in vedere ca exista o cerere de un milion de unitati locative, cererea ar putea fi acoperita in circa 30 de ani.
"In prezent, exista o cerere de un milion de locuinte pe piata romaneasca si avand in vedere ca in prezent se livreaza circa 35.000 de locuinte pe an, necesarul de unitati locative va fi acoperit in urmatorii 30 de ani. Necesarul de locuinte a fost calculat avand in vedere cererile inregistrate la primarii si ulterior centralizate de Ministerul Transporturilor", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC).
Insa cererea ar putea fi acoperita intr-un ritm mai alert, avand in vedere ca in ultimii trei-patru ani ritmul de livrare a locuintelor s-a triplat, mai ales in Capitala. Daca la inceputul anilor 2000 erau finalizate circa 2.500-3.000 de locuinte, anul trecut au fost livrate circa 8.500 de locuinte in Bucuresti. Spre comparatie, inainte de '89 erau livrate circa 27.000 de unitati locative pe piata Capitalei, in timp ce la nivelul intregii tari se construiau circa 120.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Patronatul Societatilor din Constructii.
La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006, au fost terminate peste 38.000 de locuinte, cu 5.000 mai mult decat in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5% au fost realizate din fonduri private.
Exista insa si estimari mai optimiste, care indica anul 2015 pentru crearea unui echilibru pe piata rezidentiala.
"Dupa implementarea proiectului zonei metropolitane, Capitala va avea trei milioane de locuitori, iar necesarul de locuinte va fi de 300.000 unitati. Interesul pentru cladirile noi, cu apartamente moderne sau proiectele de vile, cu finisaje de calitate, este in continua crestere si este alimentat si de preturile ridicate ale apartamentelor din blocurile vechi, care lasa de dorit la capitolul finisari si arhitectura", afirma reprezentantii companiei de consultanta Eurisko.
Daca primele proiecte rezidentiale incepute in Capitala erau anuntate doar proiecte de lux, adresate persoanelor cu venituri mari, incepand cu anul trecut proiectele de blocuri au fost destinate cu precadere clasei medii. Tendinta inregistrata pe piata a fost de concentrare a cererii catre apartamentele cu preturi de 900-1.000 de euro pe metru patrat, fara TVA.
Noile proiecte rezidentiale sunt concepute pentru a gestiona cat mai eficient costurile de intretinere fiind bine izolate si atent compartimentate. In plus, sunt oferite facilitati aditionale fata de blocurile construite inainte de '90, precum garajele, gradinitele, supermarketurile sau cabinetele medicale.
Boom-ul pietei rezidentiale a dinamizat afacerile producatorilor de materiale de constructii care au investit sute de milioane de euro in majorarea capacitatilor de productie si in construirea de proiecte greenfield - de la zero. In urma investitiilor masive din industria producatoare de materiale de constructii Romania a devenit un centru regional de productie care alimenteaza tari precum Moldova, Bulgaria, Ucraina sau fostele tari iugoslave.
"Anul acesta se vor intensifica investitiile in productia de materiale de constructii cu volum mare, dar cu greutate mica, care implica un cost ridicat de transport. Producatorii de de piata vor investi puternic in fabrici de polistiren expandat, vata minerala, mortare sau caramizi", precizeaza Iftime.
Unul dintre cei mai activi jucatorii de materiale de constructii de pe piata romaneasca este grupul francez Saint-Gobain. Francezii intentioneaza sa investeasca 115-145 milioane de euro pentru dezvoltarea capacitatilor la fabrica din Ploiesti - unde produce vata de sticla - si deschiderea la Calarasi a unor unitati pentru productia parbrizelor auto si tratarea termica a geamurilor.
Compania franceza va investi, pana in 2010, intre 40 si 50 de milioane de euro, pentru a instala la Ploiesti doua noi linii de productie a vatei minerale bazaltice si a vatei minerale de sticla. Compania detine la Ploiesti o fabrica de vata bazaltica, cu o capacitate anuala de 6.000 tone si a inaugurat recent o unitate de productie a vatei de sticla, cu o capacitate anuala de 20.000 tone, investitia fiind de 35 de milioane de euro.
"Anul acesta am reusit sa transformam piata romaneasca dintr-un importator de produse precum sticla float pentru constructii sau vata minerala din fibra de sticla, intr-un producator important pe piata, precum si un exportator in tarile din Europa de Est. In perioada urmatoare vom continua investitiile pe piata romaneasca, una dintre cele mai dinamice din regiune", a declarat Claude Imauven, vicepresedintele grupului Saint-Gobain.
In plus, francezii vor inaugura in luna iunie o fabrica de mortare in localitatea Branesti, langa Bucuresti, in care vor investi circa 5-10 milioane de euro.
Astfel, Saint-Gobain va intra pe un segment foarte dinamic, in care au anuntat investitii de 30 de milioane de euro si austriecii de la Baumit, precum si producatorul autohton Multistar Prod din Oradea, care va investi circa 12 mil. euro in majorarea capacitatilor de productie de mortare.
Valoarea productiei de materiale de constructii a ajuns anul trecut la 2,6 miliarde de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul trecut, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Acest ritm de crestere se va mentine in urmatorii zece ani, avand in vedere nivelul de absorbtie al pietei de constructii.
"Daca vom fi in stare sa absorbim fondurile europene ar insemna ca in perioada 2008-2009 sa avem un boom in constructii. Vom putea vorbi de o saturatie a pietei de constructii abia peste zece ani. Avem foarte multe de construit. Spre exemplu, toata infrastructura rurala este ca in evul mediu, nu sunt statii de epurare, drumuri sau autostrazi", precizeaza Iftime.
Investitiile pentru constructii provenite de la bugetul de stat au in continuare o pondere redusa, de circa 7% din totalul lucrarilor de constructii, care s-au ridicat anul trecut la circa 10 miliarde de euro.
Totusi, in ciuda cresterii puternice din ultimii ani a pietei constructiilor, salariile se afla inca la un nivel scazut in comparatie cu tarile dezvoltate din Europa, situatie care a condus la un exod al fortei de munca.
Salariul mediu brut in constructii ar trebui sa creasca de la 200 de euro la 400-450 de euro, in urmatorul an si jumatate, pentru a reduce migratia angajatilor din domeniu, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor si Constructorilor (ARACO).
Pe langa valoarea scazuta a salariilor, piata constructiilor este afectata profund si de exodul puternic de forta calificata de munca inceput in anii '90 catre piete externe precum Germania, Spania, Italia sau Israel.
"In prezent exista o criza de oameni in constructii, asa cum s-a intamplat in trecut si in Spania, Germania sau Polonia. E foarte greu sa-i aducem inapoi pe muncitorii romani care au plecat si nu avem de unde sa luam muncitori straini, pentru ca acest lucru ar insemna costuri ridicate pentru cazare, transport si perioada de acomodare", mai explica Iftime.
Exista insa o lipsa acuta si la nivel de manageri in constructii. Managerii cei mai vanati sunt si printre cei mai bine platiti. Astfel, daca salariul lunar al unui project manager in constructii variaza intre 1.500 si 2.000 de euro net, un director de productie poate castiga pana la 5.000 de euro.
De asemenea, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, firmele ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru pregatirea angajatilor, pentru a compensa lipsa fortei de munca.


Deficit masiv de locuinte

In prezent se construiesc circa 35.000 de locuinte pe an la nivelul intregii tari si avand in vedere ca exista o cerere de un milion de unitati locative, cererea ar putea fi acoperita in circa 30 de ani.

Daca la inceputul anilor 2000 erau finalizate circa 2.500-3.000 de locuinte, anul trecut au fost livrate circa 8.500 de locuinte in Bucuresti.

Inainte de '89 erau livrate circa 27.000 de unitati locative pe piata Capitalei, in timp ce la nivelul intregii tari se construiau circa 120.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Patronatul Societatilor din Constructii.

La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica.


Romania, centru regional de productie

Valoarea productiei de materiale de constructii a ajuns anul trecut la 2,6 miliarde de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul trecut, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Acest ritm de crestere se va mentine in urmatorii zece ani, avand in vedere nivelul de absorbtie al pietei de constructii.

Boomul pietei rezidentiale a dinamizat afacerile producatorilor de materiale de constructii care au investit sute de milioane de euro in majorarea capacitatilor de productie si in construirea de proiecte greenfield - de la zero.

In urma investitiilor masive din industria producatoare de materiale de constructii Romania a devenit un centru regional de productie care alimenteaza tari precum Moldova, Bulgaria, Ucraina sau fostele tari iugoslave.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO