Proprietăţi

Companiile imobiliare: vechi sau noi, preturile la apartamente vor creste

21.06.2006, 20:02 22

Daca pana acum spuneau ca se asteapta la o scadere a preturilor atat la apartamentele din blocurile vechi, cat si la cele din proiectele rezidentiale, companiile imobiliare par sa se fi razgandit si declara ca mai este inca loc de crestere.
Preturile apartamentelor in blocurile vechi sunt corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, a declarat la un seminar pe teme imobiliare Ionut Bordei, directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko.
"Preturile apartamentelor vechi sunt acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pana acum un an sau doi", a afirmat Bordei.
El a mentionat ca preturile apartamentelor vechi se situeaza sub nivelul preturilor apartamentelor noi, deoarece primele sunt raportate la metrul patrat util, iar celelalte sunt pe suprafata construita.
In opinia sa, numarul proiectelor rezidentiale noi este in crestere, iar apartamentele vechi vor completa cererea.
"Trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama care este puterea de cumparare a pietei si ce preturi putem obtine pe produsele pe care le construim. Cererea s-a diversificat catre segmentul mediu si mediu-plus, de aceea dezvoltatorii trebuie sa se adapteze acestei modificari", a mentionat Bordei.
El a infirmat astfel declaratiile altor agentii imobiliare care au previzionat o scadere a preturilor apartamentelor vechi, pe masura ce oferta de locuinte noi va creste.
Pe de alta parte, el a aratat ca foarte multi dezvoltatori se grabesc sa anunte proiecte rezidentiale, dar intarzie aparitia pe piata a acestora.
"Aproape jumatate din proiectele anuntate nu au fost realizate si nici nu se vor realiza vreodata. Sunt multi care anunta un proiect doar pentru a fi primii. Din fericire, in ultima perioada au aparut dezvoltatori adevarati care construiesc ceea ce anunta", a precizat Bordei.
El a recomandat dezvoltatorilor sa scurteze perioadele de realizare a proiectelor, deoarece de multe ori acestea nu mai corespund cererii.
Potrivit lui Bordei, in urmatorii cinci ani vor fi livrate pe piata circa 30.000 de apartamente noi, cu o medie anuala de 6.000 de locuinte, nivel insuficient pentru acoperirea cererii.
In aceste conditii, crede Bordei, si preturile apartamentelor noi vor inregistra majorari, ca urmare a cresterilor costurilor cu materialele de constructii si cu achizitia terenurilor.
"Din luna decembrie si pana in prezent, materialele de constructii s-au scumpit cu 20%, ceea ce va duce automat la cresterea preturilor de vanzare a locuintelor", a explicat directorul Eurisko.
Parerea a fost sustinuta si de reprezentantii companiei imobiliare Regatta. Un studiu al companiei imobiliare prezentat recent preciza ca desi au fost anuntate mai multe proiecte rezidentiale, preturile locuintelor sunt in mare parte influentate de costul cu materiile prime, cu manopera si cu terenul.
Cea mai cautata zona pentru locuinte ramane cea de nord, unde cele mai mici preturi se situeaza in jurul valorii de 900 de euro pe metru patrat construit.
Cum zona s-a dezvoltat masiv in ultimii ani, preturile pot ajunge si la circa 1.800-2.000 de euro pe metrul patrat construit, potrivit datelor Regatta.
Declaratiile privind perspectivele de crestere a preturilor vin dupa ce la sfarsitul lunii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata, iar banca centrala va fi mai atenta la evolutia preturilor activelor.
"Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", a declarat la momentul respectiv Isarescu. Ulterior, ideea a fost reluata de economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea, potrivit caruia preturile ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu UE.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat ca banca nu a prevazut prabusiri de preturi, insa va face o analiza in domeniu, iar daca vor fi concluzii ingrijoratoare, ar putea urma si unele masuri.
La randul sau, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, a spus ca BNR nu-si propune sa supravegheze si sa reglementeze piata imobiliara, iar banca nu considera ca trebuie sa existe ingrijorare in privinta viitorului acestui sector.
Compania imobiliara Colliers International a reactionat imediat, precizand ca BNR ar trebui sa incurajeze creditele imobiliare, nu sa limiteze accesul la finantare.
Segmentul rezidential este in prezent unul dintre cele mai bine dezvoltate ale pietei imobiliare locale, proiectele anuntate pentru acest an fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. Aproape toate marile orase din tara au in prezent in dezvoltare proiecte rezidentiale de anvergura.
Pentru Bucuresti au fost anuntate in acest an, potrivit datelor Regatta, proiecte rezidentiale precum Sema Park Complex Semanatoarea - 1.200 de apartamente, Planorama Colentina - 1.104 de apartamente, Asmita Gardens Splaiul Unirii - 788, West Park Militari - 488, Central Park - 450, Jupiter Berceni - 188, Phoenix Straulesti-Sisesti - 50, Young's Apartment Ghencea - 28 sau Adama Soseaua Nordului - 27.
O buna parte din locuintele anuntate au fost deja achizitionate, asa cum este cazul West Park, in care la numai doua saptamani de la lansare au fost cumparate 20% din apartamente, spune Regatta. In complexul Planorama, reprezentantii companiei de dezvoltare au declarat recent ca au fost vandute 150 de unitati locative din totalul de 1.104. Dezvoltatorul imobiliar GTC Romania are la randul sau doua proiecte importante in zona de nord a Capitalei, pentru care cererile au aparut inca inainte de a fi scoase oficial la vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO