Proprietăţi

Consolidarea Palatului Victoria costa 13,8 mil. euro

10.08.2007, 21:44 18

Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) va angaja un constructor cu o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minim 20 milioane euro pentru consolidarea si amenajarea Palatului Victoria, caruia ii va plati o suma estimata la circa 13,8 milioane euro.
Pentru a putea participa la licitatia restransa, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, printre care o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minim 20 milioane euro si sa fi castigat in ultimii cinci ani doua licitatii similare a caror valoare sa fie de minim sapte milioane euro fiecare, au declarat ieri surse din cadrul Regiei.
Totodata, ofertantii va trebui sa prezinte o scrisoare de bonitate si sa aiba o lichiditate mai mare de 100%, iar solvabilitatea patrimoniala sa depaseasca 30%. Potrivit surselor, licitatia va fi organizata cu maxim cinci ofertanti.
Lucrarile de extindere a Palatului Victoria vor fi proiectate de arhitectii olandezi Branimir Medic si Pero Puljiz, membri ai firmei De Architekten CIE, al caror plan arhitectural a fost selectat, la jumatatea lunii iulie, de o comisie formata din noua experti, dintre care cinci straini, in urma unui concurs international de proiecte.
Castigatorii concursului vor avea calitatea de proiectant general si vor intocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si de executie.
De asemenea, vor avea obligatia de a asigura asistenta tehnica pe tot parcursul realizarii lucrarilor si pe perioada garantiei de buna executie. Lucrarile sunt programate sa inceapa in semestrul doi al anului viitor, urmand sa fie finalizate pana in 2009-2010. Surse oficiale au declarat, in urma cu o luna, ca sumele totale necesare pentru consolidarea si modernizarea Palatului Victoria au fost evaluate la 32,1 milioane euro.
Proiectul va incepe cu lucrarile de consolidare a imobilului, pentru care costurile au fost evaluate la 14,2 mil. euro inclusiv TVA, si va continua cu modernizarea palatului, care va necesita alte fonduri estimate la 17,8 mil. euro, inclusiv TVA.
Fostul sef al Cancelariei premierului, Aleodor Francu, care a initiat proiectul, declara anul trecut ca sediul Guvernului va avea un nou corp de cladire in care premierul si ceilalti demnitari din Palatul Victoria vor fi mutati pe perioada in care imobilul va fi consolidat. El preciza ca in spatele actualului sediu va fi ridicat un nou imobil, in care premierul si ceilalti demnitari din Palatul Victoria isi vor desfasura activitatea in intervalul in care actualul sediu va fi consolidat.
Dupa finalizarea lucrarilor, Guvernul va reveni in vechiul sediu, iar in noul corp de cladire vor functiona alte institutii de stat. Noua cladire va fi construita pe un teren de 5.525,16 metri patrati situat in spatele Palatului Victoria, aflat in domeniul public al statului, unde in prezent se afla alte trei corpuri de cladire.
La finalul lucrarilor, Palatul Victoria va avea o arie desfasurata de circa 43.000 metri patrati, aproape dublu fata de suprafata actuala de 26.000 metri patrati inclusiv anexele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO