Proprietăţi

Dezvoltatorii fac pasi inapoi si amana proiecte

Dezvoltatorii fac pasi inapoi si amana proiecte

Vivenda Residencias cuprinde apartamente de 2 camere cu 66 mp utili

27.10.2008, 20:40 23

Britanicii de la Fabian, dupa ce au cumparat pe parcursul anului trecut un teren la Timisoara si au intrat la inceputul acestui an intr-un joint-venture pentru realizarea a doua ansambluri rezidentiale in Oradea si Satu Mare, au decis sa amane inceperea constructiei pentru o perioada nedeterminata.

"Strategia de a dezvolta proiecte rezidentiale in vestul Romaniei a fost schimbata pentru a reduce riscurile operationale si financiare. Am luat decizia ca in loc sa lansam ansamblurile rezidentiale din Timisoara, Oradea si Satu Mare in conditiile actuale ale pietei, sa amanam procesul pana cand conditiile vor fi mai favorabile", afirma reprezentantii fondului.
Proiectele din Oradea si Satu Mare prevad constructia unor locuinte cu o suprafata de circa 37.000 de metri patrati, respectiv in jur de 500, in timp ce proiectul din Timisoara ar urma sa cuprinda aproximativ 250 de apartamente.
Majoritatea dezvoltatorilor isi reanalizeaza proiectele a caror constructie nu a fost inceputa si finantarea bancara nu a fost atrasa, astfel ca este posibil sa mai asistam in urmatoarea perioada si la alte amanari de proiecte.
In schimb, ansamblurile a caror constructie a fost deja inceputa si care au reusit deja sa vanda un numar important de locuinte sunt partial protejati de costurile mari de creditare care afecteaza deopotriva companiile cat si potentialii cumparatori.
Cu toate acestea, majoritatea proiectelor au inregistrat scaderi semnificative ale vanzarilor in ultimele luni.
Fabian este implicat si in dezvoltarea ansamblului rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor, aflat in prezent in constructie.
"Vanzarile la New Town au fost lente in cel de-al treilea trimestru dar totalizeaza acum 285 de precontracte semnate. Constructia la prima faza, care cuprinde 315 unitati, se aproapie de finalizare, cu livrarea estimata pentru martie 2009 si vanzari de peste 85% deja semnate", declara reprezentantii Fabian.
In noul context al pietei rezidentiale, o serie de dezvoltatori au anuntat reduceri de preturi pentru revitalizarea vanzarilor, in timp ce altii ofera diferite facilitati, precum mobilier sau loc de parcare inclus in pret.
Hercesa, pe de alta parte, a realizat o metoda de plata prin care compania finanteaza clientii pe timpul constructiei locuintelor pentru a face mai usor accesibile apartamentele din cadrul proiectelor proprii.
Pe de alta parte, compania Asset Management System a redus cu 200 de milioane de euro investitia alocata proiectului Casa Nova din Corbeanca, dupa ce a renuntat sa mai cumpere tot terenul necesar constructiei celor 800 de vile anuntate, din cauza cresterii exagerate a preturilor in zona.
In loc de 800 de vile, dezvoltatorul va construi doar 300 de case individuale si de tip duplex si 300 de apartamente in 16 blocuri, investitia urmand sa ajunga la 100 mil. euro, potrivit Mediafax.
Cu toate acestea, in ultimele luni o serie de companii, in special din Israel, au continuat sa anunte proiecte noi in toamna acestui an, care cuprind peste 8.000 de locuinte.
Printre acestea se numara cel de-al treilea ansamblu rezidential din Capitala al companiei Conarg - Quadra 2, realizat in zona Politehnica - sau proiectele unor firme cu actionariat israelian precum Dimri International sau Afik Group, care vor realiza locuinte in zona Ghencea - Drumul Taberei, Shapir Group, care a inceput proiectul North Park din Baneasa sau Caterata si New Horizon, care dezvolta Odyssea Residential in nordul Capitalei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO