Proprietăţi

Exclusiv ONLINE: Chirie sau rata pentru apartamentul tau? Pro si contra. Cum comentati?

04.05.2010, 00:00 110

Scaderea preturilor la apartamente din ultimii doi ani a readusin discutie problema: chirie la apartamentul altcuiva sau ratalunara pentru locuinta mea?
Unii dezvoltatori au folosit scaderea preturilor ca instrument demarketing, sustinand ca rata pentru o locuinta poate fi chiar maimica decat chiria pentru aceeasi proprietate, incercand astfel saatraga clienti din randul tinerilor indecisi, care au terminatfacultatea in Bucuresti si continua sa lucreze aici.

Ce uita sa spuna acesti dezvoltatori este ca si nivelul chiriilor ascazut aproape la acelasi nivel ca pretul apartamentelor, iartinerii de confrunta in aceste zile si cu alte probleme careingreuneaza luarea unei decizii atat de importante.

"Reticenta fata de banci, lipsa avansului si faptul ca ma pot mutaoricand mai aproape de birou ma determina sa achit in continuarechiria pentru apartament, decat sa ma <<leg la cap>> cuun credit pe termen lung", spune Alina, care lucreaza in Bucurestisi sta intr-un apartament cu doua camere din zona Lujerului.
Inainte de criza, chiria aceluiasi apartament era 450 de eurolunar, dar intre timp a negociat contractul si a obtinut o reducerede peste 30%.
Multi inca spera ca preturile sa mai scada, dupa ce nu au profitatde faptul ca au venit in Bucuresti intr-o perioada in care

"Inainte de criza apartamentele erau intangibile si acum au ramasscumpe. Am venit in Bucuresti in 2002 si acum preturile sunt dezece ori mai mari", spune Mihai, care locuieste de opt ani inBucuresti cu chirie.
Sunt insa si persoane care au considerat ca acesta este cel mai bunmoment pentru o achizitie si au schimbat statutul de chirias pe celde proprietar.

"Am vrut sa profit de reducerile de pret la apartamente aduse decriza, in plus creditul la banca prin Prima Casa mi-a adus oeconomie lunara de 200 de euro: pana in toamna anului trecutplateam o chirie de 500 de euro pe un apartament cu 2 camere inpiata Alba Iulia, iar acum am o rata lunara de 300 de euro la bancasi un apartament in Berceni pe care il pot inchiria oricand dacaimprumutul devine prea impovarator", spune Cristina Popescu, 27 deani, din Bucuresti.
Ea a facut un compromis renuntand la apartamentul situat in zonaAlba Iulia pentru locuinta din Berceni, pentru care a fost nevoitasa achite un avans de 13.000 de euro, in conditiile in care pretulplatit a fost de 70.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO