Proprietăţi

Firma de construcţii a lui Adamescu ajunge la 40 mil. € şi vrea să atace proiectele de infrastructură

Firma de construcţii a lui Adamescu ajunge la 40 mil. € şi vrea să atace proiectele de infrastructură

Autor: Andreea Neferu

15.10.2011, 17:23 1304

Prognoza de creştere se bazează pe lucrările pe care le avem în prezent în derulare", a declarat pentru ZF Mihai Ionescu, director general al companiei Baumeister.

Printre cele mai importante lucrări ale com paniei se numără cele de construcţie a două de pozite logistice în Transilvania, cu o valoare contractuală totală de 40 de milioane de euro. Ionescu nu a vrut să precizeze cine sunt beneficiarii celor două proiecte, dar unul dintre clienţi este retailerul german Kaufland, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Parcul logistic construit de Baumeister pentru germani se află în comuna Mihai Viteazu din judeţul Cluj, are o suprafaţă totală de 130.000 de metri pătraţi, dintre care 50.000 de metri pătraţi sunt construiţi într-o primă etapă.

Potrivit datelor de pe site, compania mai are în derulare şi două proiecte rezidenţiale, unul în Bucureşti, Griviţa Rezidential, şi unul în Constanţa, denumit Central Apartments, preluat de companie de la grupul norvegian Westhouse.

Deşi speră la afaceri mai mari anul acesta şi spune că se simte un reviriment pe piaţa construcţiilor, reprezentantul Baumeister consideră că revenirea acestui sector la valorile de dinainte de criză este practic imposibilă.

"Piaţa construcţiilor se află în acest moment într-o perioadă de ascensiune domolită, cu siguranţă există o revenire.Motivele? Creşterea încrederii, investitorii care reîncep proiecte, băncile care sunt mai deschise faţă de investitori. Cu toate acestea, o creştere puternică nu va fi nici în 2012 şi consider că piaţa construcţiilor nu-şi va reveni nicicând la nivelul de dinainte de criză", a mai spus Ionescu.

Compania are în portofoliu în prezent doar proiecte pentru clienţi privaţi, însă directorul general spune că analizează posibilitatea de a lua contracte şi lucrări cu statul pentru infrastructură, după ce în 2011 Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării au scos la licitaţie proiecte de câteva miliarde de euro. "Este în planul nostru, urmează să analizăm şi să ne implicăm şi pe acest segment", a mai spus Ionescu.

Compania anunţa în prima parte a anului trecut că este interesată de achiziţionarea unor firme cu probleme, însă între timp planurile au intrat pe linie moartă. "Până acum tot ce am încercat să achiziţionăm nu a fost avantajos. Am găsit firme pe care să le preluăm, însă nici preţul, nici firmele în sine nu erau avantajoase", a mai spus Ionescu.

Baumeister a înregistrat anul trecut afaceri de 99,6 milioane de lei (23,7 milioane de euro) şi un profit net de circa 675.000 de lei (160.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a fost implicată în ultimii ani în con strucţia de proiecte comerciale precum Praktiker Focşani sau Aurora Mall Buzău (dezvoltat de Dan Ostahie, patronul Altex), dar şi spaţii logistice şi industriale, precum fabrica Ursus Breweries din Buzău sau sediul logistic Kaufland Ploieşti.

Baumeister, care avea la finalul anului trecut 118 angajaţi, a fost înfiinţată în 1997 de omul de afaceri german Michael Dietrich în parteneriat cu Dan Grigore Adamescu. Ulterior, familia Adamescu a obţinut controlul companiei prin intermediul Nova Group Investment, care deţine 90% din acţiuni, şi complexul hotelier Modern, care controlează 10%. Familia Adamescu mai deţine centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucureşti şi Braşov, hotelul Rex din Mamaia, pachetul majoritar al companiei Astra Asigurări şi un pachet de 20% din acţiunile retailerului electroIT Flamingo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO