Proprietăţi

Industria si retailul au luat o pauza, dar constructiile au explodat in aprilie

Industria si retailul au luat o pauza, dar constructiile au explodat in aprilie

Click pentru imaginea marita

07.06.2007, 19:38 18

Economia a incetinit ritmul in luna aprilie, pe fondul unor cresteri slabe in industrie si retail. In schimb, constructiile continua sa bata record dupa record, indiferent de sezon.
Productia industriala a crescut cu doar 2,3% in luna aprilie fata de aprilie 2006, intr-o scadere de ritm fata de primul trimestru, cand cresterea medie a fost de 7,7%, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
In acelasi timp, vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au crescut cu 14,1%, ritm identic cu cel din luna martie si peste cresterea de 4,3% din primul trimestru. Fata de anul trecut, atat industria, cat si comertul cu amanuntul au crescut mai slab in primele patru luni ale anului - productia industriala s-a majorat cu 6,3% (fata de 7,1% in 2006), iar retailul cu 7,2% (fata de 24%).
In schimb, constructiile au continuat cresterea exploziva in aprilie, marcand un ritm de 34,9% fata de aprilie 2006. Practic, piata constructiilor a batut un nou record lunar de crestere, aratand ca ritmul de peste 30% consemnat in primul trimestru nu a fost influentat doar de vremea calda, ci mai degraba de un trend durabil.
Per total, in primele patru luni, constructiile au plusat cu peste 30%, confirmandu-si statutul de cel mai dinamic sector al economiei din ultimii doi ani. In plus, numarul de autorizatii de constructie eliberate in primele patru luni a crescut cu 43%, asigurand cresterea viitoare a pietei.
In industrie, desi productia a incetinit vizibil in aprilie, incasarile companiilor de profil au crescut cu aproape 8% in termeni reali fata de aprilie 2006 si cu 18,1% in primele patru luni fata de aceeasi perioada din 2006.
"Cresterea incasarilor din industrie, mult peste cresterea de productie, arata ca firmele de profil isi vand stocurile de produse finite, realizate anul trecut", comenteaza Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
"In luna aprilie se manifesta de obicei, dupa cum s-a vazut si in ultimii patru ani, un puternic efect de sezonalitate, in sensul unei cresteri slabe a productiei industriale", a mai precizat el.
Seful CNP spune ca este probabil ca firmele din industrie sa fi facut productie anticipata, pe stoc, anul trecut, folosind materii prime ceva mai ieftine si asteptand o crestere a preturilor dupa aderarea la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie.
Astfel, companiile au produs mai mult anul trecut datorita asteptarilor de a vinde mai scump anul acesta, speculeaza seful Prognozei.
Anul trecut, productia industriala a avut cea mai mare crestere din ultimii cinci ani (7,1%), iar ipoteza productiei pe stoc, in asteptarea aderarii, ar explica o parte din supraperformanta industriei de anul trecut. O ipoteza asemanatoare a fost vehiculata de analisti privitor la consumul populatiei, a carui scadere semnificativa s-a regasit in pierderea de viteza a retailului de la inceputul acestui an.
De teama unor scumpiri ale bunurilor de consum dupa data aderarii la UE, populatia si-a facut provizii si stocuri anul trecut si consumandu-le pe acestea mai intai in prima parte a acestui an. Astfel, retailul a pierdut din viteza, pentru ca marfurile consumate anul acesta au fost in buna parte cumparate anul trecut, au explicat analistii.
In primul trimestru, economia a crescut cu numai 6%, pe fondul unei incetiniri a consumului, fata de un ritm de 6,9% in T1 2006 si de 7,7% in T4 2006.
Anterior anuntului facut de Statistica privind cresterea PIB de 6% in T1, un sondaj efectuat de ZF pe 17 analisti a aratat o estimare medie de 6,6% pentru cresterea economica din primele trei luni ale anului.
INS va publica datele privind evolutia consumului in T1 abia vineri, dar marea majoritate a analistilor asteapta comunicarea unui nivel slab de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO