Proprietăţi

Investitorii pariaza pe constructiile noi, motorul dezvoltarii pietei

07.12.2004, 00:00 8



Constructiile noi incep sa isi faca tot mai mult loc in statisticile oficiale. Ritmul de crestere de aproape trei ori peste media intregii piete a constructiilor in prima parte a anului a atras un val fara precedent a investitiilor in zona materialelor de constructii destinate locuintelor.



Proiecte de sute de milioane de euro sunt in derulare in acest moment in facilitati de productie de BCA, caramizi, tigla ceramica si tigla din beton, var, gips carton sau placile ceramice. Miza? In mod paradoxal, tocmai ponderea redusa a constructiilor noi in volumul total de lucrari.



Presedintele grupului austriac Wienerberger sustinea recent ca acest indicator reflecta gradul de dezvoltare al unei piete, iar constructiile noi vor fi motorul care va tura piata. Austriecii au anuntat un program de investitii masiv in Romania de 100 mil. euro pe cinci ani in fabrici de caramizi, dar si in alte materiale de constructii.



Global, piata constructiilor a depasit in prima parte a acestui an ritmul de crestere inregistrat de produsul intern brut, urmand exemplul anului trecut.



Situatia se va accentua la niveul urmatorilor ani, necesarul de locuinte noi pentru populatie, spatii de birouri sau chiar magazine fiind foarte ridicat. Producatorii si comerciantii de materiale de constructii, constructorii si chiar si agentiile imobiliare sunt deja pregatite pentru a face fata exploziei care se prefigureaza in acest domeniu.



Fie ca este vorba de Capitala, orasele mari din provincie, sau dimpotriva, orase cu 25-50.000 de locuitori sau chiar zone rurale, lucrarile la constructii noi au fost cuvantul de ordine in 2004. Nu este de mirare astfel ca documentele oficiale ale Institului National de Statistica indicau dupa primele luni ale anului un avant al pietei constructiilor care depasea ritmul de crestere al economiei romanesti in general.



Dupa primele noua luni ale anului valoarea lucrarilor de constructii a ajuns aproape de 2 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere in valoare nominala de 10% fata de anul trecut, in conditiile in care produsul intern brut a crescut cu putin peste 8%.



Marile magazine, vilele turistice, halele industriale sau cartierele rezidentiale, toate proiectele incepute in acest an de diversi dezvoltatori au facut ca afacerile producatorilor si comerciantilor de materiale de constructii sa creasca puternic.



Mai mult, o buna parte dintre companiile implicate in activitati de productie pe piata materialelor de constructii au anuntat planuri de investitii importante.



Compania austriaca Bramac produce din acest an la Sibiu tigla din beton, dupa ce a investit 6 mil. euro in construirea unei fabrici de la zero.



Apoi, Rigips a inceput la Turda constructia unei fabrici de gips carton, investitie de peste 30 mil. euro. Tondach a cumparat fabrica de tigla ceramica la Sibiu de la CEMA, iar Wienerberger a facut acelasi lucru pe caramizi.



Francezii de la Saint Gobain vor construi la Giurgiu o fabrica de geamuri float pentru auto si constructii, in urma unei investitii de greenfield de peste 100 mil. euro, luand in vizor si o investitie de circa 40 mil. euro la Ploiesti.



Aproape fara exceptie, decizia de investitie a fost bazata pe o crestere care va fi resimtita mult mai puternic in anii viitori.



In interiorul cresterii volumului de constructii se remarca cresterea foarte puternica a constructiilor de cladiri reidentiale. Statisticile spun ca ritmul de crestere al constructiilor de case noi a fost de trei ori mai mare decat rimtul de crestere al piesei constructiilor in general.



Cu toate acestea ponderea cladirilor rezidentiale ramane inca foarte scazuta in totalul pietei, mai putin de 15%, ceea ce situeaza Romania cu mult in urma statelor din Europa de Vest sau chiar al unora dintre statele proaspat intrate in Uniunea Europeana.



Tocmai de aici ar putea veni cresterea care sa justifice importantele investitii facute in materialele de constructii.



Insa pentru a se ajunge la o pondere mult mai importanta a cladirilor rezidentiale in totalul constructiilor noi trebuie ca cererea ridicata sa se transforme in ceea ce analistii numesc cerere solvabila. Altfel spus, toti cei care vor sa ii cumpere case sa isi si permita sa faca acest lucru.



Cea mai buna cale pentru ca acest lucru sa se intample este dezvoltarea creditului ipotecar.



Dupa primele noua luni ale acestui an valoarea totala a creditelor de tip imobiliar acordate pe piata romaneasca a depasit 750 de milioane de euro. Valoarea este foarte mica, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Polonia, o tara apropiata ca trasaturi si dimensiune de Romania, si unde in primele sase luni ale anului fusesera acordate finantari de 4,7 miliarde de euro pentru cumpararile de locuinte.



Diferenta dintre Romania si Polonia, estimata de analisti la cativa ani, se va reduce insa in urmatorii ani, avand in vedere ritmul de crestere ridicat al pietei creditului ipotecar si al pietei constructiilor din Romania in general. Practic, spun analistii, piata creditului ipotecar ar putea creste in acest an cu 40%, valoare aproape dubla fata de Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO