Proprietăţi

Investitorii straini stau la panda pentru derularea unor proiecte rezidentiale

22.06.2006, 20:42 19

Investitorii spanioli, greci, israelieni, irlandezi sau austrieci au achizitionat suprafete mari de terenuri in zonele de nord ale Capitalei si asteapta momentul oportun pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale de anvergura, potrivit unor surse de pe piata imobiliara.
Proiectele rezidentiale mari, cu peste 100 de case, lipsesc cu desavarsire de pe piata, cei care au derulat asemenea proiecte pana in prezent fiind dezvoltatori cu putere financiara redusa.
Printre putinele proiecte cu 100 de locuinte anuntate pana in prezent pe piata sunt Baneasa Residence, South Residence, in zona Tunari, sau Corbeanca Forest.
"Dezvoltari mari de proiecte rezidentiale abia acum vor aparea pe piata. In tarile dezvoltate, investitorii nu mai obtin un randament de peste 10% si prefera sa astepte chiar si doi-trei ani pana sa inceapa un proiect pe piata locala, unde pot obtine randamente foarte bune", spune Florin Nine, senior broker la departamentul Proiecte si Investitii in cadrul Regatta.
In tarile dezvoltate pe segmentul rezidential, precum Austria, Cehia sau Polonia, preturile caselor pot sa creasca sau sa scada pe o anumita perioada de timp.
Acest lucru e mai putin probabil sa se intample pe piata locala datorita cresterii cererii prognozate pentru urmatorii cinci ani.
Potrivit consultantilor de pe piata imobiliara, zona de nord a Bucurestiului va fi cea mai cautata pentru derularea unor ansambluri de case. Viitoarea autostrada Bucuresti - Brasov, dar si faptul ca in nord sunt cele mai multe imobile de birouri vor atrage investitii pe segmentul rezidential.
"In continuare, cei care isi pot permite o casa in zona de nord sunt oamenii de afaceri si de top management. Accesul la credite de minimum 50.000 de euro este destul de dificil in prezent si nu oricine isi poate permite sa se mute la casa", precizeaza Nine.
In urmatorii ani va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului, precum Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii periferice ale Capitalei, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina sau Pajura.
Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru - cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux.
Ansamblurile de vile dezvoltate in afara Bucurestiului se adreseaza in special familiilor cu copii sau celor cu un stil de viata mai ridicat, care doresc sa aiba spatiu mai mare, care sa cuprinda piscina, curte gradina, mai putina poluare si mai multa liniste.
Segmentul tinta al spatiilor rezidentiale noi a devenit in ultimii doi ani clasa de mijloc in formare, caracterizata prin accesul la venituri mai mari sau la credite ipotecare, care ocupa o pondere de circa 75%.
O alta categorie este reprezentata de catre micii investitori, care reprezinta 15% din piata. Acestia achizitioneaza o casa in vederea obtinerii de venituri din proprietati imobiliare.
Totusi, clasa de mijloc tinta pentru proiectele rezidentiale anuntate inca nu este foarte solida, avand in vedere costurile pe care le implica achizitionarea unei locuinte in ansamblurile de case derulate pana in prezent.
Investitorii care au decis sa dezvolte proiecte pe piata locala au luat in calcul prognozele economice pe termen lung ale Romaniei.
Pretul terenurilor sau evolutia costurilor materialelor de constructii vor cantari mai putin in decizia de a investi intr-un ansamblu rezidential, mai ales in cazul proiectelor de amploare.
Clasa de lux, care ocupa circa 7% din piata, este interesata de case care se afla intr-un stadiu de nefinisare pentru a putea alege designul interior. Ultima categorie este reprezentata de ambasade si companii.
Romanii cu venituri ridicate sunt interesati de achizitionarea unei vile in zona centrala, care au un stil si o arhitectura deosebita sau a unei vile noi in zona periferica de nord a orasului: Baneasa, Iancu Nicolae sau Snagov, vile care ofera intimitate si un mod de viata linistit departe de agitatia orasului, potrivit DTZ Echinox. Anul trecut, preturile de vanzare a locuintelor de lux a fost relativ stabile, inregistrand o crestere de doar 5% fata de anul anterior.
O noua locatie in dezvoltare din punct de vedere rezidential este zona Straulesti, situata tot in partea de nord a Capitalei, unde Petrom isi va construi noile sedii centrale si cateva proiecte de case pe o suprafata de 200.000 de metri patrati, potrivit Colliers International.
Vilele sunt cea mai cautata alternativa la apartamentele din blocurile vechi, dar cum preturile depasesc in general 100.000 de euro, apartamentele din noile ansambluri rezidentiale isi gasesc cei mai multi cumparatori.
Un obstacol important in evolutia pietei imobiliare este lipsa produselor bancare care sa permita finantarea unei locuinte viitoare - aflate in faza de proiect sau constructie la momentul achizitionarii -, toate creditele disponibile luand in considerare doar proprietatile existente, potrivit unui studiu Colliers.
Oficialii BNR si-au exprimat recent ingrijorarea fata de cresterea prea rapida a preturilor la activele imobiliare, care ar putea sa conduca la o criza si sa puna astfel probleme bancilor. In cazul unei prabusiri a preturilor, acestea ar avea probleme in recuperarea finantarilor acordate prin vanzarea imobilului adus ca garantie de catre client.
Pe langa o majorare de dobanda, care sa faca creditele mai greu de contractat, banca centrala nu are insa la dispozitie multe parghii de actiune.
Una dintre cai ar fi corectarea pretului imobilului pana la "valoarea reala", ceea ce ar presupune fie un aport mai mare din partea clientului, fie aducerea mai multor imobile in garantie. Bancherii comerciali spun insa ca nu este nevoie de o asemenea reglementare, avand in vedere ca deja conditiile de acordare a creditelor ipotecare sunt destul de aspre. In prezent, valoarea imobilului adus ca garantie trebuie sa reprezinte cel putin 133% din valoarea finantarii acordate.

Ansambluri rezidentiale de amploare

Baneasa Residence - va avea circa 3.000 de locuinte, vilele sunt amplasate pe loturi de 800-1.200 de metri patrati
South Residence - va avea circa 500 de case, cu suprafete cuprinse intre 140 - 210 metri;
-investitie de 70 de milioane de euro;
Corbeanca Forest - cuprinde 99 de vile, cu suprafete intre 220 - 280 de metri patrati;
- va avea o suprafata de 75.000 de metri patrati;
- investitie de 25 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO