Proprietăţi

La anul se poarta biroul in Piata Victoriei

18.06.2003, 00:00 32



Piata birourilor continua sa aiba o evolutie ascendenta, din ce in ce mai multe proiecte fiind anuntate pe piata. De mai multi ani, cele mai cautate locatii, atat de catre developeri, cat si de catre chiriasi, au fost zona de nord si cea centrala, insa boom-ul constructiei de centre de afaceri se va inregistra in urmatorii doi ani in zona Buzesti-Piata Victoriei.



Nu mai putin de zece proiecte sunt anuntate pentru aceasta arie, dintre care cinci sunt in diverse stadii de executie. Potrivit analistilor, suprafata totala ce va fi disponibila peste aproximativ doi ani se va ridica la circa 40.000 de metri patrati.



De ce Piata Victoriei? Accesul facil, posibilitatile de parcare si apropierea de cele mai multe puncte de interes din oras (banci si institutii financiare, restaurante, centre comerciale, aeroporturi etc) sunt cateva din motivele care ii determina pe tot mai multi investitori sa aleaga Piata Victoriei drept locatie a proiectului lor.



In plus, este foarte aproape de zona rezidentiala din nord (chiriasi acestor imobile sunt, de obicei, firme straine sau reprezentante ale caror manageri sunt cetateni straini ce locuiesc in partea de nord), spune Mihaela Oroian de la agentia imobiliara Neocasa.



Pe de alta parte, in apropiere sunt deja cateva importante cladiri de birouri (Europe House, sediul BRD, Garanta, plus cele de pe bulevardul Aviatorilor



daca extindem aria), spune si Adriana Soholodeanu de la Colliers International.



"Piata Victoriei si zonele adiacente (inclusiv zona Buzesti) sunt considerate centrul economic-financiar al Bucurestiului si sunt pe primele locuri in topul preferintelor atat pentru clientii care solicita spatii de birouri, cat si pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare", completeaza Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta.



Cine construieste? "Sunt cinci imobile in constructie, care sunt dezvoltate de companiile Immoconsult, Cascade, Art Group, Bucharest Corporate Center, Danube Fund si inca doua proiecte care apartin unor persoane private", spune Ioana Momiceanu, director al CB Richard Ellis.



Oroian de la Neocasa precizeaza ca pe strada Dr. Felix vor fi ridicate, de asemenea, doua constructii, de dimensiuni mici (1.600-1.700 de metri patrati), in timp ce pe strada Buzesti vor fi trei imobile si inca unul pe strada Grigore Alexandrescu.



"Proiectele vor aduce peste 3000 mp fiecare, numeroase locuri de parcare si o buna vizibilitate. Printre proiectele importante si care sunt in acest moment in constructie sau in faza imediat premergatoare se numara Barba Office Building si Cascade", completeaza Soholodeanu.



Insa cel mai mare imobil va fi cel al GTC, compania care a investit in Europe House.



Globe Trade Center, compania care detine imobilul Europe House (care gazduieste sediile Orange, AIG Life, Oracle, Microsoft sau HP) intentioneaza sa construiasca un nou centru de afaceri care va avea o suprafata de peste 30.000 de metri patrati, afirma analistii. GTC nu a facut inca publice detaliile privind acest imobil, dupa cum nu a facut-o nici Immoconsult, care pregateste la randul sau un imobil de mari dimensiuni.



Nici unul dintre investitori, fie ei companii sau persoane fizice, nu doresc in general sa faca publice detalii privind investitiile implicate in constructia centrelor de afaceri. Potrivit unor estimari ale analistilor, pentru constructia unui imobil de birouri este nevoie de circa 350 $/mp construit, suma la care se mai adauga inca 300 $/mp pentru amenajari si finisaje.



Ca urmare, investitiile totale in imobilele ce vor fi construite in Piata Victoriei si in vecinatate se vor ridica la peste 26 de milioane de dolari, suma care nu include insa facilitati de tipul parcarilor subterane si nici pretul platit pentru achizitia terenului. De altfel, in aceasta zona, pretul terenului poate ajunge si la 1.000 $/mp, adica o suma considerabila pentru un imobil de dimensiuni semnificative.



Proiectele, care sunt anuntate de clasa A, vor aduce, in general, peste 3.000 mp fiecare, locuri de parcare, atat subterane, cat si supraterane si o buna vizibilitate. Analistii spun insa ca, pana acum, nu se stie nici unul dintre chiriasii care ar putea ocupa aceste imobile.



Abundenta de noi proiecte se datoreaza faptului ca, la sfarsitul anului trecut, rata de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti a atins nivelul de 3,56%, cel mai redus nivel din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu al companiei imobiliare Colliers International.



Aceasta evolutie de datoreaza, potrivit raportului Colliers, cresterii cererii din partea firmelor care doreau sa-si mute sediul intr-un imobil ce ofera conditii mai bune, atat ca dotari, cat si ca pret, dar si diminuarii ofertei.



La sfarsitul anului trecut, stocul total de spatii de clasa A a fost de 155.000 metrti patrati, fiind disponibili pentru inchirere doar aproximativ 6.000 de metri patrati. Imobilele de clasa A sunt spatii nou construite care ofera o suprafata pe etaj de circa 500 de metri patrati, finisaje la standarde occidentale, precum si o locatie atractiva, accesibila si vizibila.



In prezent, chiriile pentru spatiile de clasa A variaza intre 16 si 20 de dolari pe metru patrat pe luna, in timp ce pentru spatiile de clasa B nivelul acestora este cuprins intre 14 si 16 dolari, se mai arata in studiul Colliers.



Reprezentantii Colliers apreciaza ca, in absenta unui nou proiect important, chiriile vor ramane constante in 2003, iar chiriasii vor opta intre relocarea in cladiri existente sau vor astepta noi oferte.



"Anii 2004 si 2005 vor aduce numeroase proiecte mari pe piata, unele dintre ele de dimensiuni impresionante si de calitate si design deosebit, se preconizeaza ca marile companii interesate de relocare vor astepta a receptionarea acestora si, in consecinta, nu se vor muta in viitorul apropiat", mai releva studiul.



La sfarsitul anului trecut suprafata totala a spatiilor de birouri clasa A si B era de 355.000 metri patrati.



bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO