Proprietăţi

Marii retaileri nu pot veni pe Magheru din cauza lipsei unor spatii adecvate

Marii retaileri nu pot veni pe Magheru din cauza lipsei unor spatii adecvate
22.11.2007, 22:39 22

Retailerii internationali, care au inceput o campanie puternica de extindere pe piata locala, gasesc cu greu spatii potrivite pentru deschiderea unor magazine pe bulevardul Magheru sau pe Calea Victoriei din Bucuresti, desi cele doua artere sunt incluse pe o lista a celor mai scumpe artere de shopping din lume.
"Pe Magheru nu avem unitati de suprafete mari pretabile pentru magazinele retailerilor internationali precum H&M sau Marks & Spencer. (...) Daca pe marile bulevarde de shopping din lume spatiile mari sunt cele mai ravnite, pe Magheru retailerii sunt nevoiti sa inchirieze spatii mici, fapt care determina si o prezenta redusa a marilor branduri internationale", spune Razvan Gheorghe, director general al Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Chiria medie a spatiilor comerciale de pe Magheru este de 115 euro/mp/luna, valoare la care bulevardul bucurestean se situeaza pe pozitia 30 intr-o analiza a Cushman & Wakefield care cuprinde 44 de artere din tot atatea orase din intreaga lume. In ceea ce priveste Calea Victoriei, chiriile medii se ridica la 100 euro/mp.
In aceste conditii, comerciantii se orienteaza aproape in totalitate spre centrele comerciale aflate in dezvoltare, unde spatiile sunt mai generoase, pot fi amenajate mai usor si chiriile sunt mai mici, in conditiile inchirierii unor suprafete mari.
Spre comparatie, metrul patrat de spatii comerciale pe 5th Avenue din New York se inchiriaza cu aproape 1.000 euro/mp lunar.
Valorile de inchiriere a spatiilor comerciale de pe cele mai scumpe artere din Bucuresti sunt de circa doua ori mai mari comparativ cu bulevardele similare din orasele importante din tara, potrivit aceleiasi analize.
Astfel, retailerii platesc 40 euro/mp de spatii comerciale de pe strada Republicii din Brasov, Stefan cel Mare din Constanta, Cuza Voda din Iasi sau Piata Victoriei din Timisoara. O chirie mai mare se inregistreaza pe bulevardele Memorandumului si Eroilor, precum si pe strada Napoca din Cluj-Napoca, unde chiriile se ridica la 60 euro/mp lunar.
Potrivit consultantilor imobiliari, chiriile medii din centrele comerciale din Capitala se ridica la circa 25-28 euro/mp, in timp ce valorile de inchiriere din provincie se ridica la 18-25 euro/mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO