Proprietăţi

Peste 3 mld. euro trec anual prin mana evaluatorilor imobiliari

09.02.2006, 21:16 43

Volumul total al evaluarilor imobiliare realizate de companiile ce activeaza in piata imobiliara este estimat la peste 3 miliarde de euro anual, in conditiile in care solicitarile investitorilor pentru astfel de servicii au crescut anul trecut cu peste 50% in medie fata de 2004.

Anevar (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania) detine informatii centralizate referitoare la piata evaluarilor imobiliare, dar aceste informatii au un caracter privat, fiind destinate membrilor sai, potrivit lui Cristina Burlacu, vicepresedinte in cadrul institutiei. Estimarea are la baza rezultatele principalilor competitori din piata.

Principalii factori care influenteaza aceasta piata sunt procesele de privatizare prin care trec marile companii si banci aflate in proprietatea statului, precum Petrom sau BCR, dar si activitatea de finantare a bancilor, care genereaza cerere puternica pentru serviciile de evaluare.

Activitatea de evaluare a inregistrat un adevarat boom in ultimii 3-4 ani, ca urmare a fluxului mare de investitii imobiliare, inregistrand o tendinta similara pietei imobiliare in ansamblul sau. Ca urmare a cererii in crestere sustinuta, principalii brokeri imobiliari activi pe piata romaneasca si-au dezvoltat departamente puternice specializate in servicii de evaluare. Compania imobiliara Colliers a realizat evaluari imobiliare in valoare de 1,3 mld. euro anul trecut, potrivit datelor companiei.

"Cele mai mari proiecte de evaluare in Romania au fost pana acum generate de privatizarile bancare. De asemenea, companii precum Petrom trec printr-un proces de evaluare si restructurare dupa privatizare. Colliers a realizat in 2005 evaluarea portofoliilor imobiliare ale BCR (cel mai valoros portofoliu bancar) si CEC (cel mai mare portofoliu bancar din Romania), precum si evaluarea portofoliului imobiliar al Petrom. Astfel, in cazul acestor tipuri de evaluari, Colliers a acoperit peste 90% din piata", a precizat Mihai Grigore, valuation consultant in cadrul Colliers.

In cazul evaluarilor pentru finantare bancara, piata este foarte divizata, in special in tara, mai spune Grigore.

DTZ Echinox a realizat evaluari ale proprietatilor imobiliare in valoare de 800 de milioane de euro anul trecut, din care 600 de milioane de euro s-au derulat in ultimele sase luni ale anului.

"A doua jumAtate a anului 2005 a inregistrat o cerere semnificativa pentru evaluari imobiliare realizate la standard international venind din sectorul financiar-bancar. Dezvoltarea facilitatilor de finantare in Romania, precum si interesul activ al unui numar mare de investitori au alimentat cererea, creand premisele unei cresteri stabile", a apreciat Tim Wilkinson, directorul departamentului comercial la DTZ Echinox si evaluator britanic.

Piata evaluarilor imobiliare este foarte fragmentata la nivelul micilor competitori din piata.

"Este foarte greu de apreciat ce cota de piata avem pentru ca marimea pietei de evaluari imobiliare este ea insasi greu de precizat. Piata de evaluari imobiliare nu este suficient de transparenta pentru a da cifre. Suntem de parere, totusi, ca suntem intre primele 4 companii internationale care fac evaluari imobiliare", a mai spus Wilkinson.

Reprezentantii celorlalte companii imobiliare din piata au evitat sa furnizeze informatii referitoare la valoarea proprietatilor imobiliare evaluate.

"Din 2004 pana in prezent cifra de afaceri pe evaluari a crescut cu aproximativ 50% pe an. Cererea este in continua crestere si vine in special din partea institutiilor financiare si investitorilor, locali si internationali", a spus Denis Donoiu, director departament evaluari la CB Richard Ellis, fara a furniza detalii.

Achizitia oricarei proprietati imobiliare de catre investitorii institutionalizati implica realizarea unor rapoarte de evaluare ample, chiar daca aceste rapoarte nu sunt realizate de evaluatori externi, cum este cazul brokerilor imobiliari din piata.

"In general, cresterea activitatii de evaluare a fost de peste 50% anul trecut. Aprecierea este personala, bazata pe solicitarile din 2005 fata de cele din 2004", a afirmat Adrian Nicolescu, manager al departamentului de evaluare si consultanta al companiei imobiliare Eurisko.

Si DTZ Echinox a realizat anul trecut cateva evaluari majore, potrivit lui Wilkinson.

Numai evaluarile realizate pentru o singura banca internationala au inclus cateva portofolii imobiliare de mari dimensiuni, totalizand peste 1.500 de proprietati in intreaga tara.

"Pe langa comenzile mari de tipul Çone-offÈ (singulare), se inregistreaza o crestere a cererii pentru evaluari recurente sau multiple, venind de la clienti, persoane fizice sau organizatii, ce detin mai multe proprietati si solicita anual sau bi-anual evaluari ale acestor portofolii imobiliare", a relatat Wilkinson .

Estimarile competitorilor pentru anul in curs indica un ritm de crestere superior celui inregistrat pana in prezent.

Desi nu vor mai fi la fel de multe privatizari care sa implice evaluari, piata va creste anul acesta fata de 2005 in principal datorita maturizarii pietei imobiliare in ansamblu, crede reprezentantul Colliers.

"In mod clar cererea va creste in principal datorita cresterii numarului de proiecte si de finantari bancare, precum si introducerii standardelor internationale de contabilitate care implica evaluarea proprietatilor. In urmatorii ani vom intalni din ce in ce mai multe cazuri in care rapoarte de evaluare incomplete, neargumentate sau nebazate pe informatii detaliate de piata nu vor mai fi acceptate de clienti", a mai explicat Grigore.

Solicitarile investitorilor nu vor mai fi indreptate doar spre stabilirea valorii de piata propriu-zise a proprietatilor imobiliare in perioada urmatoare. Cerintele clientilor departamentelor de evaluare ale brokerilor vor viza si servicii complementare, precum studii si analize de piata.

"Pe fondul cresterii pietei imobiliare si a faptului ca teoretic este ultimul an inaintea aderarii, cred ca piata evaluarilor imobiliare va creste cu peste 100% fata de 2005. In general, solicitarile de evaluare tind mai mult catre analiza si studii", a concluzionat reprezentantul Eurisko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels