Proprietăţi

Planorama: Un distribuitor cere falimentul antreprenorului

28.05.2007, 17:03 25

Firma Peri Romania, care importa din Germania cofraje pentru constructii, a solicitat in instanta falimentul firmei turcesti de constructii Yapitek SRL, antreprenorul general al proiectului rezidential Planorama din zona Doamna Ghica din Bucuresti.
"Avem un conflict cu compania Peri Romania din luna septembrie a anului 2006, dupa ce reprezentantii firmei ne-au pretins suma de 200.000 de euro, scrisa pe un bilet la ordin pe care l-am inmanat in alb, in urma unei intelegeri colaterale. Daca in justitie, pe 5 iunie, se va dovedi ca suntem vinovati, vom achita suma respectiva si vom continua proiectul", a declarat pentru ZF Cetin Halazoglu, general manager si actionarul unic al Yapitek.
Reprezentantii Peri Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Potrivit datelor companiei de recuperare de creante Urban si Asociatii, preluate de la lichidatorul judiciar, firma Cris Consult, si de la Tribunalul Bucuresti, datoriile companiei depasesc 7 mil. euro, pe numele firmei cu actionar turc fiind depus primul raport privind falimentul.
"Ne-au cerut falimentul spunand ca suntem insolventi, in conditiile in care doar masinile si echipamentele pe care le detinem in Romania costa 5-6 mil. euro. Maine (astazi - n.r.) vor fi aici (pe santierul Planorama - n.r.) peste 550 de muncitori la lucru", a adaugat proprietarul Yapitek.
Proiectul Planorama este dezvoltat de Euro Habitat si este format din peste 1.100 de apartamente. Primele doua blocuri ale complexului urmeaza a fi livrate in lunile august, respectiv septembrie ale acestui an.
Cei mai importanti creditori ai firmei Yapitek sunt Bancpost, cu 4,15 mil. euro, Noyexim International Com, cu peste 900.000 de euro si firma Peri Romania, cu peste 200.000 de euro, potrivit Urban si Asociatii.
"Avem scrisori de garantie bancara fara acoperire in cash in valoare de 4,1 milioane de euro luate de la BancPost, insa reprezentantii bancii nu s-au plans niciodata", a precizat Halazoglu.
Yapitek a realizat anul trecut o cifra de afaceri in Romania de 12 milioane de euro, veniturile pe intregul grup depasind 200 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei, care opereaza si pe pietele din Turcia, Dubai, Rusia, Turkmenistan sau Azerbaidjan.
"Bugetul pe plan local in acest an este de 150 de milioane de euro. Lucrarile de constructie merg conform planului, ceea ce inseamna ca ridicam un etaj in fiecare saptamana, a declarat reprezentantul Yapitek.
Firma este prezenta in Romania din primavara anului trecut.
"Tribunalul Bucuresti a dat termen pentru continuarea procedurii de faliment la data de 20 septembrie anul acesta, timp in care se va evalua activitatea societatii falite in vederea finalizarii sub regim de supraveghere a constructiilor la complexul rezidential Planorama, mai ales in conditiile in care sumele pe care le are de incasat Yapitek depasesc valoarea datoriilor care sunt de plata catre creditori", spune Urban.
Piata rezidentiala a Capitalei se afla intr-un ritm continuu de dezvoltare, alimentata de deficitul de locuinte estimat la 300.000 de unitati. Potrivit consultantilor imobiliari, acest deficit ar putea fi acoperit in urmatorii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO