Proprietăţi

Romania, pe ultimul loc in Europa la spatii comerciale pe cap de locuitor

Romania, pe ultimul loc in Europa la spatii comerciale pe cap de locuitor

Click pentru imaginea marita

01.05.2007, 18:27 34

Romania este tara cu cele mai putine spatii comerciale de tip mall pe cap de locuitor, cu aproximatv 20 de metri patrati la 1.000 de locuitori, se arata intr-un studiu realizat pe 18 piete din Europa de catre firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Cu toate acestea, stocul spatiilor comerciale de tip mall de pe piata locala va cunoaste o crestere importanta la nivelul urmatorilor doi ani, astfel ca, per total, stocul de mall-uri din Romania va depasi nivelul inregistrat in Slovacia, la nivelul anului 2008.
Analiza plaseaza Romania pe penultimul loc intre cele 18 state din Europa incluse in studiu, in functie de stocul total disponibil, in urma tarii noastre aflandu-se doar Grecia.
Raportat la numarul de locuitori, cele mai multe centre comerciale din Europa se afla in Suedia, Olanda si Irlanda, unde exista in prezent aproximativ 400 de metri patrati de spatii comerciale la fiecare 1.000 de locuitori.
Pe de alta parte, pana la sfarsitul anului viitor, in Rusia vor fi livrate cele mai multe spatii comerciale noi din Europa, aproximativ patru milioane de metri patrati, in timp ce in Romania vor fi livrati aproximativ 400.000 de metri patrati, se mai arata in studiu.
Piata locala a spatiilor comerciale se afla pe un trend puternic ascendent in ultimii ani, in ceea ce priveste demararea de proiecte, insa efectele vizibile, reprezentand inaugurari de noi centre comerciale, vor fi accelerate spre sfarsitul acestui an, respectiv anii 2008 - 2009.
Anul acesta urmeaza a fi livrate o serie de proiecte in provincie, precum Polus Center Cluj, Arena City Center in Bacau sau Euromall Pitesti, in timp ce in Bucuresti, pana la sfarsitul anului urmeaza a fi finalizat Baneasa Shopping City.
In Bucuresti, in prezent sunt doar patru centre comerciale de mari dimensiuni, Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania si City Mall, cu o suprafata totala inchiriabila de sub 150.000 mp. Printre cei mai importanti dezvoltatori de mall-uri se numara Anchor Grup, cu doua centre comerciale in Bucuresti, Iulius Group, care opereaza doua centre comerciale la Iasi si Timisoara sau TriGranit, care are in dezvoltare doua dintre cele mai mari centre comerciale de pe piata, Polus Center Constanta si Polus Center Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO