Proprietăţi

Stocul de birouri renovate din Bucuresti a ajuns la 160.000 mp

01.12.2005, 14:43 14

Stocul total de spatii de birouri clasa B si C in imobile vechi renovate existente pe piata imobiliara din Bucuresti este de aproximativ 160.000 mp, potrivit unui studiu al companiei imobiliare Esop.

Proiectele de birouri aflate in curs de renovare in momentul de fata si care vor fi livrate pe piata in intervalul 2006-2007 sunt Victoriei BC, Helios BC sau Dimitrie Pompei BC II. Stocul de spatii pe care aceste trei proiecte il vor aduce pe piata este de 25.000 mp.

Cererea pentru spatii de birouri clasa B si C, amplasate in imobile vechi renovate provine in principal din partea bancilor sau a companiilor ce activeaza pe piata serviciilor IT, aceste spatii fiind folosite si pentru activitatile de back-office ale companiilor de bunuri de larg consum, potrivit Esop.

Solicitarile de spatii de birouri clasa B pentru activitatile de back-office si call-center au vizat in principal suprafete de 1.000-2.000 de metri patrati, majoritatea contractelor fiind de pre-inchiriere datorita ofertei scazute, arata si un studiu al pietei imobiliare intocmit de biroul local al companiei Colliers.

Cel mai extins proiect de birouri in imobile renovate este Iride Business Park, potrivit Esop. Proiectul are o suprafata de 31.000 de metri patrati, unii dintre cei mai importanti chiriasi fiind Raiffeisen Bank, Connex, Procter & Gamble sau Whirlpool. Alte proiecte similare semnificative pe piata din Bucuresti sunt Novo Park (10.000 mp), 13 septembrie BC (20.000 mp) sau Nord BC (7.500 mp).

Imobilele renovate au o cota importanta din piata spatiilor clasa B si C si isi pastreaza in continuare atractivitatea pentru investitori. Pentru dezvoltatorii care doresc sa investeasca pe piata de birouri clasa B si C, renovarea cladirilor vechi existente reprezinta o solutie mai atractiva decat construirea unei cladiri noi cu aceleasi caracteristici datorita pozitionarii si infrastructurii existente, arata Esop.

"Majoritatea cladirilor sunt cumparate de investitori romani sau straini cu preturi de 700-1.200 de euro/mp construit, iar apoi intra in renovare si consolidare acolo unde este cazul. La sfarsitul renovarilor rezulta un produs foarte atractiv si cautat pe piata de companiile romanesti si straine cu un numar mediu de angajati: firmele de avocatura, publicitate, consultanta in afaceri, reprezentante straine, consulate si ambasade", a afirmat Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul Esop.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO