Proprietăţi

Terenurile din Bucuresti s-au scumpit cu 15% in 2002

02.04.2003, 00:00 17

Pretul terenurilor din Bucuresti a crescut anul trecut in medie cu 15% fata de anul 2001, in conditiile in care si volumul tranzactiilor a fost mai mare decat in anul precedent, se arata intr-un studiu de piata al companiei imobiliare Regatta.
De altfel, si in 2001 se inregistrase o crestere a pietei terenurilor din Capitala, atat ca suprafata totala tranzactionata, cat si suprafata medie a loturilor achizitionate, potrivit lui Alexandru Nitescu, director al departamentului de proiecte si investitii din cadrul Regatta.
Cea mai mare pondere in volumul total al tranzactiilor au constituit-o loturile de teren situate in zonele limitrofe Bucurestiului, acest lucru datorandu-se atat suprafetelor disponibile intr-un numar mai mare, cat si preturilor mai reduse.
Chiar in conditiile repunerii in posesie si a altor suprafete importante in zona ultracentrala si centrala, au fost mai putine tranzactii efectiv incheiate, in contextul unei cereri constant in crestere, din cauza problemelor de ordin urbanistic. In schimb, zona Parcului Herastrau - Soseaua Nordului, strazile Aron Cotrus si Grigore Gafencu - a cunoscut o dezvoltare accentuata pe fondul unei cereri crescande si a majorarii preturilor de vanzare, dezvoltarea din acest perimetru axandu-se in principal pe constructiile tip vila cu destinatie rezidentiala.
Astfel, la sfarsitul anului 2002, preturile pe arterele principale din acest perimetru au atins nivelul de 300-350 dolari/mp, in crestere cu 40-45% fata de aceeasi perioada din 2001. In prezent, au ramas doar cateva suprafete de teren situate la strazile principale si cu legatura directa la retelele de utilitati publice, caz in care pretul acestor parcele a crescut pana in jur de 400 $/mp.
O evolutie constant crescatoare au avut-o si terenurile situate in perimetrul cuprins intre strazile Pipera-Tunari si Erou Iancu Nicolae, perimetru in care dezvoltarea pe segmentul rezidential a continuat in acelasi ritm crescator. Aici preturile terenurilor au ajuns la valori cuprinse intre 18-30 $/mp in anul 2001 si la 30-60 $/mp in functie de locatie si suprafata.
Un alt pol important de dezvoltare imobiliara pe segmentul rezidential este zona  Baneasa-Ionescu Sisesti-Straulesti unde, datorita investitiilor facute in ultimul an, preturile terenurilor au ajuns la 12-15 $/mp.
Pentru anul in curs, se prognozeaza aceeasi tendinta crescatoare a indicatorilor cat si dezvoltarea unor noi zone rezidentiale si industriale, cu precadere situate in partea de vest a Bucurestiului. Totusi, se va mentine acelasi ritm de dezvoltare accentuat in partea de nord a Bucurestiului, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel comercial-industrial.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO