Proprietăţi

Trecerea la euro va mari puternic numarul tranzactiilor imobiliare

22.05.2007, 19:10 25

Trecerea la euro va presupune reducerea dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu o anumita perioada de timp inainte, ceea ce va duce la cresterea numarului tranzactiilor imobiliare de pe piata romaneasca, apreciaza analistii companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Ei au comparat situatia din Romania cu cea din Slovacia, care urmeaza sa adopte euro in mai putin de doi ani si a operat scaderi ale dobanzilor de referinta, pentru a respecta criteriile stabilite pentru adoptarea monedei unice europene, care se refera inclusiv la rata dobanzilor pe termen lung.
"Urmand acest model, Romania ar putea inregistra, in acelasi context, in urmatorii ani, schimbari majore pe piata imobiliara. Banca Nationala a Slovaciei a decis, de curand, reducerea dobanzii de referinta la 4,25%, pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene. Aceasta masura va avea ca si consecinta directa incurajarea cererii de credite ipotecare", spun reprezentantii Eurisko.
Reducerea dobanzii va duce la cresterea numarului de credite imobiliare accesate de populatie, dar si a imprumuturilor pentru investitii.
In opinia consultantilor companiei, datorita similitudinii dintre economiile celor doua tari si tendintei de a urma etapele traversate de statele care au aderat inaintea Romaniei la UE, piata imobiliara va deveni mult mai atractiva in urmatorii ani, daca va fi redusa rata dobanzii de referinta.
"Romania este una dintre cele mai tentante piete imobiliare din Europa de Est si din Europa extinsa, cunoscand un adevarat boom in ultimii ani. Preturile proprietatilor au crescut uneori chiar si cu 200-300%. Momentan bancile din Romania urmaresc o relaxare a creditarii, fapt care va duce, la marirea numarului de tranzactii inregistrate pe piata imobiliara romaneasca", se mai spune in comunicat.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca Romania isi mentine obiectivul privind trecerea la euro in anul 2014, dar adoptarea monedei unice ar putea avea loc mai devreme daca situatia economica va fi favorabila.
"Am prezentat la Bruxelles acest program (de adoptare a monedei europene - n.r.), cu posibilitatea ca, daca lucrurile merg bine, sa fim mai ambitiosi", a afirmat Isarescu.
El a aratat ca trebuie finalizate reformele structurale, precum cele in domeniul pensiilor si sanatatii si trebuie construita infrastructura.
Potrivit guvernatorului, deficitul bugetar si deficitul de cont curent reprezinta unele dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Romania in procesul de aderare la zona euro. "Deficitul de cont curent reprezinta o problema majora. De la un anumit punct, trebuie sa apasam mai mult pe cresterea productivitatii decat pe salarii", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul a aratat ca problema dezechilibrului extern trebuie sa fie rezolvata prin cresterea de productivitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO