Proprietăţi

Un consortiu spaniol dezvolta cel mai mare proiect rezidential din Constanta, in valoare de 450 mil. euro

20.08.2007, 17:57 87

Grupurile Prasa si Detea, unele dintre cele mai mari grupuri specializate in dezvoltare imobiliara din Spania, vor investi 450 mil. euro pentru constructia unui proiect imobiliar mixt in Constanta, pe locul fostei baze sportive RATC.
Avand in vedere ca aproximativ 80% din suprafata construita a proiectului va cuprinde o zona cu locuinte, spaniolii vor dezvolta cel mai mare proiect rezidential din Constanta.
Cele doua companii au achizitionat cu 60 de milioane de euro terenul cu o suprafata de circa 95.000 de metri patrati, aflat pe malul lacului Tabacariei si vor dezvolta un complex imobiliar care va cuprinde 310.000 mp de spatii rezidentiale, 15.000 mp de spatii de birouri, 40.000 de spatii comerciale si un hotel de 15.000 mp, potrivit reprezentantilor grupului Detea. Lucrarile de constructie vor fi initiate la inceputul anului 2009.
Detea, care controleaza active in valoare de 1,1 miliarde de euro, este prezent in Romania din anul 2005 cu trei din cele patru divizii pe care le controleaza, respectiv cea imobiliara, cea pentru mediu si energie alternativa si cu divizia de agricultura.
Grupul spaniol a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in perioada urmatoare pe piata romaneasca 680 de milioane de euro, in imobiliare, energie eoliana si agricultura. Detea are in derulare proiecte comerciale in mai multe orase din tara ale Romaniei, precum Alexandria, Ramnicu Valcea, Busteni, Ploiesti, Giurgiu, Fetesti, dar si proiecte rezidentiale si de birouri in Bucuresti, Busteni si Constanta.
Grupul Prasa are in portofoliu proiecte imobiliare in Europa, America de Sud si Africa de Nord.
Compania este prezenta pe piata romaneasca din anul 2005 si pentru dezvoltarea proiectelor sale in Romania s-a asociat cu compania spaniola Gea 21 Group, formand grupul GEA Prasa, care dezvolta doua ansambluri rezidentiale cu peste 2.500 de apartamente, unul pe malul Lacului Tei, iar celalalt in locul fostei fabrici de ulei Muntenia. GEA Prasa va investi in dezvoltarea celor doua proiecte peste 300 de milioane de euro.
In plus, GEA Prasa intentioneaza sa-si dezvolte prezenta si pe piata constructiilor, odata cu achizitionarea in 2006 a 60% din actiunile companiei de constructii de drumuri Silva Grup din judetul Arges, detinuta de omul de afaceri Nicolae Ivanescu, membru al PSD Arges. Spaniolii au investit deja peste 9 milioane de euro in dezvoltarea afacerii, suma care nu cuprinde valoarea tranzactiei estimata la cateva milioane de euro, si vor sa extinda activitatile companiei la nivel national pana in 2009. Grupul Prasa are in plan extinderea in principalele orase ale Romaniei, incepand cu Constanta, unde compania a cumparat un teren localizat in apropierea Portului Tomis.
Dupa valul de investitii israeliene si grecesti de la inceputul anilor 2000, a venit randul spaniolilor sa faca legea pe piata rezidentiala anuntand proiecte de sute de milioane de euro in Bucuresti si in marile orase din provincie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO