Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF - Există vreo lege care să-i oblige pe locatari să îşi consolideze clădirea în care locuiesc?

23.03.2011, 15:39 3961

Ziarul Financiar îşi propune săpună în legătură cititorii cu specialiştii din diferite domenii, dela cel imobiliar până la cel legislativ.

Prin intermediul acestei rubrici, cititorii ZFvor putea adresa întrebări, iar Ziarul Financiarle va transmite specialiştilor în domeniu. Răspunsurile lor vor fipublicate pe site-ul ZF. Întrebările le puteţi trimite folosindu-văde formularul de comentarii sau scriind la adresazf24@zf.ro.

Intrebare: "Locuiesc intr-o casa veche de peste100 ani.Suntem trei proprietari. Am propus sa o renovez si sa oconsolidez pe banii mei dar ceilalti nu vor. Casa sta sa seprabuseasca. Exista vreo lege care sa-i oblige?"

Raspuns:

Ca remarca generala potrivit legislatiei aplicabile in materie,ceilalti coproprietari pot fi obligati pe calea unei actiuni injustitie sa respecte obligatiile izvorate din prevederilelegislative privitoare la renovarea si pastrarea in bunafunctionare a cladirilor.

Potrivit cadrului legal general reglementat de Codul Civil roman(art. 1002), proprietarul unui imobil este responsabil deprejudiciul cauzat de ruina edificiului, atunci cand aceasta esterezultatul imediat al lipsei de intretinere sau a unui viciu deconstructie. In practica, lipsei de intretinere a imobilului i-afost asimilata si vechimea edificiului.

De asemenea, potrivit dispozitiilor Noului Cod Civil ce urmeazaa intra in vigoare, coproprietarul sau coproprietarii interesatipot cere instantei sa suplineasca acordul coproprietarului aflat înimposibilitate de a-si exprima vointa sau care se opune in modabuziv la efectuarea unui act de administrare indispensabilmentinerii utilitatii sau valorii bunului.

In plus, potrivit Ordonantei nr. 21/2002, privind gospodarirealocalitatilor urbane si rurale, proprietarii si coproprietari auobligatia comuna si solidara:
(i) de a repara fatadele locuintelor sau a oricaror altorconstructii amplasate la frontul strazii; si
(ii) de a efectua lucrari de tencuire si zugravire periodica aacestora.

Neluarea tuturor masurilor necesare reglementate de Ordonantanr. 21/2002 in scopurile mentionate mai sus, constituiecontraventie sanctionata potrivit prevederilor Ordonantei nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

In masura in care cladirea la care faceti referinta esteclasificata drept monument istoric, potrivit dispozitiilor Legiinr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, avetiobligatia legala de a lua masuri pentru conservarea, consolidarea,restaurarea, efectuarea reparatiilor curente si de intretinere acladirii in conditiile legii. Nerespectarea acestei obligatiiconstituie contraventie la regimul de protejare a monumenteloristorice si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000lei.

Dorim sa precizam faptul ca potrivit dispozitiilor generale alelegii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor deconstructii, in cazul lucrarilor de construire, reconstruire,extindere, reparare, consolidare, restaurare efectuate asupraconstructiilor, aveti obligatia de a obtine o autorizatie deconstruire, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege incare lucrarile sunt minore si nu afecteaza structura de rezistenţăşi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, asa cum suntprevazute in art. 11 ale legii nr. 50/1991.

In cazul cladirilor clasificate drept monument istoric sau acelor amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zoneconstruite protejate, este necesara obtinerea prealabila a uneiautorizatii de construire pentru orice lucrări de construire,reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare,restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent devaloarea lor. Potrivit art. 24 din legea nr. 50/1991, lipsaautorizatiei de construire in cazul acestor lucrari efectuateasupra monumentelor istorice, reprezinta infractiune pedepsita cuinchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 1.000 lei la5.000 lei.

In ceea ce priveste costurile pentru efectuarea lucrarilor deconstruire si renovare acestea urmeaza sa fie suportate de fiecaredintre coproprietari, proportional cu cota parte din dreptul deproprietate detinuta de fiecare.

Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca efectuarealucrarilor de renovare si de consolidare reprezinta un act deadministrare si de conservare a bunului proprietate comuna, acesteapot fi efectuate de catre oricare dintre coproprietari, fara a finecesar acordul expres al celorlalti, avand in vedere scopul de amentine imobilul in buna stare in patrimoniul coproprietarilor.

Prin urmare, legea va ofera posibilitatea de a efectua acestelucrari, pe cheltuiala dumneavoastra, urmand a va recupera sumeleavansate printr-o actiune separata indreptata impotriva celorlalticoproprietari, instanta urmand a-i obliga pe acestia sa varamburseze sumele avansate.

Aceasta tema aparent este o problema de actualitate deoarece, indata de 15 februarie 2011, a fost publicat pe site-ul MinisteruluiDezvoltarii Regionale si Turismului proiectul de Lege privindmasurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale acladirilor, potrivit caruia proprietarii de cladiri sunt obligatisa realizeze lucrari de reabilitare a fatadelor si aacoperisurilor, pe cheltuiala proprie. Nerespectarea dispozitiilorlegii, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda,cuantumul acesteia fiind cuprins intre 2.000 lei si 8.000 lei, infunctie de dispozitiile legale incalcate.

Va rugam sa luati in considerare faptul ca, potrivitdispozitiilor proiectului de lege amintit, autoritatileadministratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local,preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor deintervenţie corespunzătoare proprietarilor de locuinţe aflati înimposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, camasura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza veniturimedii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediunet lunar pe economie.

Răspunsul a fost trimis de Adrian Cazan, avocat asociatla DLA Piper Dinu SCA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO