Suplimente

Ataşatul comercial al Ungariei la Bucureşti: Investitorii maghiari sunt atraşi de forţa de muncă ieftină şi de cota TVA mai mică

Szigeti Janos, ataşatul comercial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti: Oamenii de afaceri maghiari vor să afle în cât timp se înfiinţează o firmă în România, care este cadrul juridic, de ce facilităţi, ajutoare pot beneficia. Cred că în România găsesc mai puţină birocraţie decât în Ungaria.

Autor: Mirabela Tiron

15.03.2012, 00:05 281

Szigeti Janos, ataşatul co­mer­cial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, susţine că interesul maghiarilor pentru înfiinţarea de firme pe piaţa românească este în creştere. "De obicei oamenii de afaceri maghiari vor să afle în cât timp se înfiin­ţează o firmă în România, care este cadrul juridic, de ce facilităţi, ajutoare pot beneficia. Cred că în România găsesc mai pu­ţină birocraţie decât în Ungaria", susţine Szigeti Janos. Unul dintre obiectivele ata­şa­tului comer­cial este facilitarea intrării oamenilor de afaceri şi a capitalului ungar în România.

El susţine că recent a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri maghiari din România în cadrul unei conferinţe, care se va orga­niza şi la Budapesta, în vederea discutării avantajelor competitive şi strategice pentru a investi în România. Anul trecut numărul com­paniilor cu capital maghiar înma­tricu­late în România se ridica la 11.184, ce re­pre­zintă 6,41% în nu­mărul total de societăţi cu investiţie străină, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Doar 4.420 de firme au depus bilanţul financiar în 2010. Datele de la Registrul Comerţului arată că în aceste firme lucrau 34.209 angajaţi, cifra de afaceri totală înregistrată fiind de 24 mld. lei (5,6 mld. euro).

"Printre oportunităţile din România sunt forţa de muncă mai ieftină, cota TVA mai redusă decât cea din Ungaria, dar şi existenţa unor domenii de activitate neaco­perite foarte bine, de exemplu seg­mentul îmbutelierii băuturilor minerale", a spus el. În România salariul minim este de 162 de euro, în timp ce în Ungaria salariul minim este de 296 de euro. Şi cota TVA este mai mică, 24% în ţara noastră faţă de 27% în Ungaria. Un alt aspect pozitiv care îi aduce pe unguri în România este pro­xi­mitatea geografică, dar mai ales faptul că există o comunitate importantă de maghiari.

"Investitorii maghiari acoperă mai multe sectoare de investiţii, de la cele din industria farma, alimentară, cele realizate în domeniul bancar şi petrolier. În România sunt prezente MOL, Gedeon Richter, banca OTP."

La 4,2 mld. euro se ridică in­vestiţiile directe străine provenite din Un­garia în perioada 2005-2010, potrivit datelor de la Banca Naţională a României (BNR).

În 2010, investiţiile străine directe (ISD) care aveau ca ţară de origine Ungaria s-au ridicat la 717 milioane euro, ponderea în total ISD-uri fiind de 1,4, ceea ce poziţionează Ungaria pe locul 14 în topul ţărilor care au contribuit cel mai mult în total ISD-uri, potrivit BNR. La 52,5 miliarde de euro se ridicau în 2010 in­vestiţiile străine directe ale României. Faţă de 2008 şi 2009, investiţiile străine directe provenite din Ungaria au fost în scădere de la 878 de milioane de euro, la 810 milioane de euro şi ulterior la 717 mil. euro.

"Unul dintre cele mai mari dezavantaje este criza economică, ce influenţează apariţia de noi firme cu capital ungar pe piaţa românească", spune el.

Potrivit datelor pe care le deţine Szigeti Janos de la Institutul Naţional de Statistică din Ungaria, exporturile României în Ungaria s-au ridicat la 2,3 miliarde de euro pe întreg anul trecut, în creştere cu 136% faţă de anul anterior, iar importurile la 4,5 miliarde de euro, plus 118% faţă de anul anterior.

Altfel spus valoarea schimburilor comerciale anul trecut s-a ridicat la 6,8 miliarde de euro.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică din România prezintă valoarea schimburilor comerciale doar în primele zece luni ale anului trecut, care se ridică la 5,8 miliarde de euro.

Ungaria ocupă locul cinci în topul ţărilor partenere în ceea ce priveşte exporturile României în străinătate. Volumul exporturilor în această ţară reprezintă 5,5% din totalul exporturilor pe care le-a avut România în ţările europene în primele zece luni ale anului trecut.

Companiile româneşti au exportat în Ungaria produse în valoare de 2 miliarde de euro, în creştere cu 145% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Primele locuri sunt ocupate de Germania, Italia, Franţa şi Turcia.

În ceea ce priveşte importurile României din Ungaria acestea se ridică la 3,8 miliarde euro, ceea ce reprezintă 8,6% din totalul importurilor realizate de România din ţările europene. În primele zece luni ale anului trecut, importurile din Ungaria au crescut cu 119% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24