Suplimente

Jucătorii din curierat au o flotă de peste 6.000 de autovehicule

Jucătorii din curierat au o flotă de peste 6.000 de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.09.2016, 19:30 1076

Cei mai mari jucători din domeniul curieratului au împreună peste 6.000 de autovehicule, atât utilitare, cât şi camioane, care livrea­ză anual câteva milioane de colete, arată o analiză a ZF pe baza datelor din piaţă.

„Avem în jur de 2.600 de auto­vehicule. La camioane lucrăm exclusiv cu MAN, iar la autoutilitare avem în special Volkswagen, Ford şi Mercedes-Benz. Reînnoirea flotei este un proces continuu, chiar săptămâna trecută am mai cumpărat câteva autovehicule. Sunt camioane care fac mii de kilometri pe zi, ceea ce înseamnă că în câţiva ani depăşesc un milion de kilometri. Astfel, o maşină de curierat are o durată de viaţă mai redusă“, a spus Adrian Mihai, unul dintre acţionarii FAN Courier, liderul pieţei de curierat, cu afaceri de 399 milioane de lei (90 de milioane de euro) anul trecut. Compania are peste 4.000 de angajaţi şi colaboratori şi este unul dintre cei mai mari angajatori din piaţa estimată la 370 milioane de euro.

„Durata medie de viaţă a unei maşini de curierat este de 3-4 ani, iar dacă nu este foarte folosită poate ajunge şi la cinci. Când cumpărăm maşinile ne interesează fiabilitatea, preţuri bune, service-uri de calitate, dar şi rapiditatea service-ului“, a continuat antreprenorul.  Al doilea cel mai mare jucător din domeniu privind cifra de afaceri, Urgent Cargus, are la rândul său aproape 2.400 de autovehicule destinate curieratului.

„Flota de autovehicule a companiei este diversificată: Ford, Peugeot, Fiat, Mercedes-Benz, Dacia, ca şi autouti­litare şi Mercedes-Benz şi Man în camioane. Cele mai noi modele din flota Urgent Cargus sunt sunt Ford Transit (autoutilitară), Ford Focus şi Ford Mondeo (autoturisme), spun repre­zentanţii companiei de curierat care a rezultat în urma fuziunii dintre Urgent Curier şi Cargus International. Ambele companii au intrat în proprietatea fondului de investiţii Abris Capital Partners, iar ulterior au fuzionat. Abris a cumpărat ulterior şi Sprint Curier.

„Criteriile care au stat la baza alegerii flotei sunt utilitatea, fiabilitatea, consumul de combustibil, costul men­tenanţei, dar şi conditiile comerciale negociate cu dealerii“, au mai spus reprezentanţii Urgent Cargus. 

Conform ultimelor date, compania are în jur de 3.500 de angajaţi şi colaboratori, fiind la rândul său unul dintre cei mai mari angajatori din domeniu.

În total, în curierat lucrează (angajaţi direct de companii) peste 12.000 de oameni.

Tot la fiabilitate şi consum de combustibil, dar şi la impactul pe care îl are asupra mediului, se uită şi DPD România atunci când îşi alege maşinile din flotă.

„Flota DPD  numără, în prezent, circa 600 de autovehicule, formată dintr-o gamă largă de branduri şi modele, printre care Renault, Ford sau Volkswagen. Majoritatea sunt Renault Master şi Ford Tranzit, însă criteriile de selecţie sunt aceleaşi pentru toate maşinile utilizate de curierii noştri: fiabilitate, consum responsabil de combustibil şi impact cât mai scăzut asupra mediului“, au spus reprezentanţii companiei cu afaceri de 21 de milioane de euro. Aceştia spun că durata medie de viaţă a unei maşini de curierat este de 3-5 ani. DPD este al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa curieratului intern, conform datelor furnizate anterior de companie.

Un alt jucător important de pe piaţă -UPS - are circa 100 de autovehicule.

„UPS România are o flotă compusă din aproximativ 100 de autovehicule ce deservesc centrele operaţionale locale din aeroporturile Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca. Unul dintre vehiculele introduse recent în flota UPS România este UPS P45. Cu o capacitate de încărcare de 14 metri cubi, vehiculele UPS P45 sunt dedicate livrărilor urbane, fiind utilizate de către curierii UPS pentru deservirea zonei operaţionale din Bucureşti“, a spus Massimo Perrotti, director de marketing la UPS România, Grecia, Ungaria.

Pe piaţă activează şi alte companii precum TNT, Nemo Express, Chronos Curier sau DHL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO