Suplimente

ZF la 20 de ani. Companiile de azi fac afaceri de 20 de ori mai mari decât cele din 1998

ZF la 20 de ani. Companiile de azi fac afaceri de 20 de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.11.2018, 18:03 59

Cele mai mari zece companii din România după cifra de afaceri din 2017 au cumulat anul trecut un rezultat de circa 113 de miliarde de lei, de aproape 20 de ori mai mult faţă de cele 6 miliarde de lei pe care le cumulau primele zece companii după cifra de afaceri din 1998.

Liderul de acum două decenii - OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România - ocupă acum poziţia a treia, locul său fiind luat de cel mai mare constructor de maşini din România, Automobile Dacia. OMV Petrom rămâne totuşi firma cu cel mai mare profit net din top zece.Arcelormittal Galaţi (fostul Sidex), Alro, Rafo sunt companii care au ieşit din top zece, pe măsură ce alte sectoare de activitate care dau cele mai mari businessuri au pătruns treptat în scenă în ultimii 20 de ani, iar industria grea a trecut pe o pantă descendentă. Astfel, şase din cele mai mari zece companii după cifra de afaceri din 2017 vin din comerţ, în condiţiile în care comerţul modern a devenit terenul de joacă al retailerilor străini.

Prezenţa a trei reţele de comerţ cu dominantă alimentară între cei mai mari zece jucători din economie - Kaufland, Carrefour şi Lidl, arată cum consumul a fost adevăratul motor al economiei în ultimul deceniu.

Cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a situat anul trecut la 1.401 miliarde de lei.

Anul 2017 a adus cel mai mare nivel atins vreodată de businessul local.

Cu toată creşterea din ultimii ani, economia locală rămâne extrem de polarizată, în condiţiile în care 1.000 de companii mari sunt responsabile de jumătate din cifra de afaceri totală, iar din urmă vin cu greu noi companii antreprenoriale puternice.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO