Banca Transilvania

Banca Transilvania a raportat un profit record de 102 mil. euro

Banca Transilvania a raportat un profit record de 102...

Autor: Ştefan Stan

30.10.2013, 00:00 159

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă locală care nu se află în proprietatea unui mare grup financiar, a obţinut anul trecut un profit net de 340 mil. lei (102 mil. euro), de 2,8 ori mai mare decât cel înregistrat în 2006.

Potrivit rezultatelor financiare preliminare, din profitul brut de 403,7 mil. lei (120 mil. euro), 173,5 mil. lei (52 mil. euro) reprezintă câştigul obţinut din vânzarea BT Asigurări către grupul francez Groupama, o tranzacţie de 90 mil. euro. Profitul operaţional, de peste 230 mil. lei (68,8 mil. euro), a depăşit cu 44% nivelul bugetat. „Al doilea semestru (din 2007 - n.red.) a fost mai bun decât primul şi vrem să continuăm strategia de dezvoltare şi creştere a profitului şi în 2008. Pornim acest an de pe baze solide, în ceea ce priveşte rezultatele financiare, portofoliul de clienţi, capitalul şi resursele“, a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al băncii.

El susţine că turbulenţele din sectorul financiar internaţional nu afectează activitatea băncii şi că aceasta dispune de resurse financiare suficiente pentru a-şi continua politica de creştere. Activele totale ale băncii au crescut anul trecut cu 71%, la 13,8 mld. lei (3,84 mld. euro), iar capitalurile proprii au înregistrat un avans de 54%, până la 1,48 mld. lei (410 mil. euro). Pe baza activelor, Banca Transilvania ocupa la sfârşitul anului trecut locul al patrulea în sistemul bancar.

"Turbulenţele internaţionale afectează sectorul financiar european, dar nu am văzut o influenţă semnificativă în România. Noi avem o politică prudentă şi nu mă tem că vom avea probleme. Am luat unele măsuri la nivelul creditării persoanelor fizice şi a IMM-urilor, în sensul în care suntem mai prudenţi la termenii de aprobare a creditelor în euro şi ne luăm o marjă de siguranţă mai mare, dar nu am majorat costurile de creditare“.

La sfârşitul anului trecut, banca şi-a constituit provizioane în valoare de 76,4 mil. lei (21 mil. euro), de două ori mai mari decât cele de la sfârşitul lui 2006. Portofoliul de credite s-a majorat cu 75%, la 8,56 mld. lei (2,37 mld. euro), din care 59% reprezintă credite acordate persoanelor juridice, iar 41% sunt credite pentru persoanele fizice. Resursele atrase de la clienţi au avansat cu aproape 82%, la 10,58 mld. lei (2,93 mld. euro). Investiţiile au totalizat anul trecut 85 mil. lei (25,4 mil. euro), fiind deschise 116 unităţi noi.

Reţeaua teritorială a ajuns la 457 de locaţii, iar numă- rul de angajaţi a crescut cu 1.300, la peste 5.800. Ca surse de finanţare, Banca Transilvania mizează în continuare pe sprijinul instituţiilor financiare internaţionale, după ce anul trecut a obţinut finanţări totalizând 105 mil. euro de la BERD, EFSE şi ABN Amro Bank România.

Banca şi-ar putea continua finanţarea prin intermediul pieţei de capital, prin majorări de capital. În ultimii ani, cea mai mare parte a profitului băncii a fost reinvestit, fiind încorporat în capitalul social. Principalii acţionari ai băncii sunt BERD, cu 15% şi Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, cu o participaţie de 5%. Întrebat dacă politica de distribuire de acţiuni gratuite va continua şi în acest an, Rekkers a precizat că aceasta nu s-a discutat încă în Consiliul de Administraţie.

„Personal, din punctul de vedere al investitorului, aş prefera continuarea acestei politici de acordare a acţiunilor gratuite, care a fost apreciată de piaţa de capital şi este mai atractivă din punct de vedere fiscal“, a precizat Rekkers. El deţine un pachet de 0,65% din acţiunile băncii. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat ieri cu 4% înaintea anunţării rezultatelor financiare, capitalizarea băncii fiind de 1,23 mld. euro.

 Acest articol a apărut în ediţia tipărită a ziarului din 31 ianuarie 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO