Prima pagina

Actiunile Societe Generale, proprietarul BRD, au scazut cu 8,2%

18.01.2008, 13:15 60

Actiunile Societe Generale au scazut, vineri, cu 8,2%, la 85,34 euro pe unitate, cel mai redus nivel de la jumatatea anului 2005, in contextul speculatiilor privind reevaluarea in scadere a valorii activelor celei de-a doua mari banci franceze listate, transmite Reuters.

"Am auzit speculatii despre reevaluarea in scadere a valorii activelor Societe Generale, dar nu avem nicio cifra exacta", a declarat un trader de la o banca franceza de investitii.

Reprezentantii Societe Generale nu au comentat zvonurile.

Bancile franceze concurente au inregistrat, de asemenea, scaderi ale actiunilor. Titlurile BNP Paribas au incheiat sedinta de vineri cu o pierdere de 4,1%, iar actiunile Credit Agricole au coborat cu 5,2%.

CAC-40, pricipalul indice al bursei din Paris, a incheiat sedinta bursiera in scadere cu 1,3%.

Si celelalte burse importante din Europa au fost afectate de temerile investitorilor privind anuntarea unor noi pierderi legate de piata creditelor.

Astfel, indicele FTSEurofirst 300, care cuprinde titlurile celor mai mari 300 de companii europene listate la bursa, a inregistrat vineri un declin de 1,1%.

FTSE 100, principalul indice al Bursei din Londra, a coborat cu 0,7%, majorandu-si declinul inregistrat in aceasta saptamana la 4,8%, cea mai mare pierdere saptamanala raportata de la jumatatea lunii august.

Institutiile financiare din intreaga lume au suferit pierderi uriase legate de sectorul creditelor ipotecare riscante din SUA. Aceste credite ipotecare sunt cele mai riscante imprumuturi imobiliare, care sunt acordate des persoanelor cu dificultati legate de plata sau cu o bonitate scazuta.

La inceputul acestei saptamani, banca americana Merrill Lynch a raportat, pentru trimestrul al patrulea din 2007, o pierdere neta de 9,8 miliarde dolari, cea mai mare din istoria companiei, si a anuntat reevaluarea in scadere a valorii activelor, cu 16 miliarde dolari.

De asemenea, Citigroup a raportat in ultimul trimestru al anului 2007 o pierdere record de 9,83 miliarde dolari si a anuntat reevaluarea in scadere a activelor cu 18 miliarde dolari.

In luna noiembrie, Societe Generale a aratat ca in trimestrul al treilea din 2007 a avut un declin al profitului net de 11,5%. La 30 septembrie 2007, banca franceza avea o expunere de circa 5 miliarde euro la obligatiunile garantate cu portofolii de credite (CDO).

"Avand in vedere expunerea bancii si observand felul in care actioneaza Citigroup, Societe Generale ar putea reevalua in scadere cu 2 miliarde euro valoarea activelor sale", a afirmat un analist din sectorul bancar, al carui nume nu a fost dezvaluit.

De la inceputul acestui an, actiunile Societe Generale au scazut cu circa 14%, dupa ce au inregistrat un declin de 23% in 2007.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO