ZF 24

Acum oricine poate printa bani utilizând tehnologia 3D

Acum oricine poate printa bani utilizând tehnologia 3D

Autor: Ioana Nita

05.01.2013, 12:49 988

În trecut era dificil să înfiinţezi o companie care să producă un anumit bun, fiindcă trebuia să ai o idee bună, să patentezi invenţia, apoi să cauţi un producător, să iei împrumuturi, să găseşti un lanţ de distribuţie şi abia apoi să pui produsul în vânzare sperând să se epuizeze tot stocul. Însă cu Shapeways, conceptul de a porni o afacere s-a schimbat. Antreprenorii pot veni cu ideea, o pot modela, testa şi o pot vinde apoi într-un magazin al companiei fără costuri suplimentare celor de producţie, potrivit lui Peter Weijmarshausen, fondatorul şi directorul executiv al Shapeways, o companie inovatoare înfiinţată în anul 2007 cu sediul central la New York.

Compania Shapeways este unică pentru că utilizează tehnologia 3D de printare care permite oricui să creeze un produs personalizat de la obiecte de artă şi bijuterii la huse pentru telefoane mobile, brelocuri, jucării, butoni, căni şi orice altceva.

"Practic încurajăm oamenii să îşi deschidă propria afacere. Ei pot proiecta şi testa produsele lor pe care mai apoi le pot pune pe piaţă", a declarat Weijmarshausen în cadrul unui interviu pentru Business Insider.

Shapeways a printat 3D până acum peste un milion de produse şi deţine peste 8.000 de magazine.

Este surprinzător faptul că procesul de producţie al Shapeways nu este extrem de complicat având în vedere că există peste şase miliarde de tipuri de produse printate 3D.

De fapt, conceptul Shapeways este simplu. Compania stabileşte un cost de producţie, iar clientul îşi poate adăuga ce marjă vrea pentru a determina preţul final. În funcţie de material, clienţii primesc produsele în 10-15 zile lucrătoare. Compania americană livrează chiar produsele pentru clienţii clienţilor lor, iar la sfâşitul anului cel care şi-a pus în practică ideea cu ajutorul Shapeways primeşte profitul pentru obiectele sale vândute. Indiferent dacă o persoană vrea sau nu să îşi vândă creaţia, preţul pe care trebuie să îl plătească companiei este acelaşi.

Angajaţii Shapeways, 60 în total, nu încearcă doar să răspândească tehnologia de printare 3D, ci încearcă să schimbe şi modul în care se fabrică produsele.

Numărul persoanelor care apelează la serviciile furnizate de compania Shapeways este o dovadă că acest model funcţionează.

"Încurajăm aproape 250.000 de persoane să îşi facă propriile produse. Este cert că înregistrăm o creştere rapidă", a spus fondatorul Shapeways.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO