ZF 24

Adevarul: Cum vad companiile Europa?

27.12.2007, 09:24 27

Dincolo de avantajele evidente ale pietei unice, primul an ca membru in Uniunea Europeana a adus costuri micro si macroeconomice pentru firmele romanesti .

Inflatia a revenit la nivelul de dinainte. Cursul de schimb are variatii bruste, la fel ca inainte. In general, gradul de (im)predictibilitate din economie este la fel ca inainte. Din punct de vedere macroeconomic, dupa aderare, situatia nu prea s-a schimbat fata de inainte de aderare. Cum s-a vazut insa aderarea la nivel micro?

Statistica: Venitul mediu al agricultorilor romani se va reduce in acest an cu 16% fata de 2006 - arata serviciul de statistica al UE, Eurostat. Doar bulgarii au o scadere mai mare (18%).

Pentru Felicia Stoian, din Cilibia, Buzau, statistica e si mai dura. Lucreaza impreuna cu familia cateva zeci de hectare de pamant, parte in proprietate, parte luate in arenda. Are propriile utilaje. Este la zi cu informatia, fiind contabil la primarie. Stie ce inseamna agricultura in Europa, acum doi ani vizitand o ferma de langa Bonn, intr-un program european.

Cu toate astea, zilelele trecute au facut consiliu de familie, pe tema "ce facem, renuntam la agricultura". Nu si-au dat inca raspunsul, dar, oricum, au luat o decize grea - au vandut 60 de oi, jumatate din cate aveau, sa poata asigura furajele peste iarna pentru cele 14 vaci cu lapte. "N-a mers deloc dupa cum ne-am gandit, anul asta. Mai intai ca a fost seceta grea. Evident, asta n-are legatura cu aderarea. In schimb, are legatura faptul ca tot anul n-am primit subventia de bovine si nici pana acum nu stim cand vine subventia europeana la hectar". Adevarul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO