ZF 24

Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania: Preţurile la apartamente sunt încă mici în România faţă de alte ţări vecine, accesibilitatea este bună, deci nu văd cum ar putea să scadă preţurile în zona rezidenţială

ZF Birouri si Rezidential 2023

Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 10:39 550

Preţurile la apartamente sunt încă mici în România faţă de alte ţări vecine, accesibilitatea este bună, deci nu văd cum ar putea să scadă preţurile în zona rezidenţială, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania  în cadrul conferintei ZF Birouri si Rezidential  2023

”Preţul apartamentelor noi este încă mic în România, desi preţurile au crescut cu 10-12% în acest an. La accesibilitate stăm de asemenea bine, după numărul de salarii necesar ca să cumperi un apartament. Asta nu înseamă că nu trebuie să avem un plan de afaceri care să ţină cont de costul pe mp şi preţul pe care şi-l permite clientul”.

România se poate compara cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi stă mai bine şi la preţ si la accesibiltate. Preţurile sunt încă mici, gradul de accesibiltiate e bun, iar raportul cerere-ofertă este în favoarea cererii.

”Nu văd cum  ar putea scădea preţurile. Văd un potenţial pe chirii. Bucureşti este printre cele mai ieftine oraşe acum. Iar interesul investitorilor pentru un produs care aduce un venit pasiv, protejat în inflaţie, va creşte”.

Ce a mai declarat Alexandra Smedoiu:

Tumultul legislativ vine pe un context deja dificil. Industria imobiliară este afectată direct de noile măsuri. Avem impozitul suplimentar pentru proprietăţi de mare valoare, care afecteză bugetele posibililor cumpărători, avem creşterea TVA la 9% pentru apartamentele până la 600.000 lei.

Există şi efecte indirecte. De exemplu industria construcţiilor rămâne fără anumite facilităţi, se măreşte cu 10% salariul minim ceea ce se reflectă în salariile din construcţii, toate se vor vedea şi la costul de dezvoltare. Plus impozite suplimentare pentru micii antreprenori, care sunt posibili cumpărători din proiectele rezidenţiale.

Dar imobiliarele sunt o industrie rezilientă. Este totuşi un moment delicat ca să rămâi competitiv, să vinzi produsul bine în piaţă, să iei şi finanţare. Va fi o perioadă de reaşezare.

Contractele conţin unele clauze de ajustare în anumite situaţii, dar nu acoperă orice situaţie. Este o negociere între dezvoltator şi antreprenorul general.

Va exista o tendinţă spre  chirii. Văd un interes pentru un produs imobiliar care este un produs investiţional. Este şi varianta în care o investiţie este împărţită între mai mulţi investitori.

Cred că vom mai vedea modificări de taxe şi în 2024. Se discută de ceva timp de creşterea impozitului pe proprietate şi cred că aici vom vedea schimbări. Poate nu în 2024, dar în 2025.