Eveniment

Analistii vad o crestere economica de 6% in S1

Analistii vad o crestere economica de 6% in S1

Click pentru imaginea intreaga

27.08.2007, 18:37 15

Cei 15 specialisti au estimat astfel ca economia a crescut in trimestrul al doilea cu circa 6,1%, usor peste ritmul de 6% inregistrat in primul trimestru. Estimarile celor chestionati in cadrul sondajului pentru cresterea economica din primul semestru au oscilat intre 5,5% (Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen) si 6,6% (Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania).
Analistii sunt astfel ceva mai pesimisti decat in sondajul anterior, realizat pe primul trimestru, atunci cand indicasera o crestere medie de 6,6%, iar Institutul National de Statistica (INS) a comunicat ulterior o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de numai 6%.
"Ne asteptam ca datele publicate de INS pentru trimestrul doi sa arate cresteri mai mici ale valorii adaugate in industrie, servicii si agricultura fata de primul trimestru. Atat productia industriala, cat si cifra de afaceri pentru serviciile de piata furnizate populatiei au crescut mai incet in trimestrul al doilea fata de primul trimestru. Contributii mai mari in trimestrul al doilea ar trebui sa apara din partea constructiilor si taxelor nete pe produs", explica Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania. El este unul dintre cei mai optimisti analisti din esantion, fiind in acelasi timp singurul care a estimat corect (6%) cresterea economica la precedentul sondaj.
Intr-adevar, productia industriala, care reprezinta 25% din PIB, a incetinit semnificativ in trimestrul al doilea, de la o crestere de 7,1% pe primul trimestru la 4,8% in al doilea. De asemenea, agricultura ar putea avea rezultate mai slabe pe trimestrul al doilea, spun analistii, din cauza secetei care a inceput sa se manifeste inca din trimestrul al doilea.
"Agricultura ar putea avea o contributie negativa, dar care va fi diminuata de trendul descendent al ponderii pe care o are in PIB", spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR. "Totusi aceasta ramura are perspective deosebite pe termen lung, in conditiile unor investitii masive in domeniu, care sa reduca dependenta aproape exclusiva de conditiile meteo", a adaugat el.
Cel mai pesimist analist din sondaj, Florian Libocor de la BRD, spune ca, in pofida incetinirii pe care o preconizeaza pentru economie, "motorul principal ramane consumul final, pe fondul deteriorarii exporturilor".
Problema cea mai mare a economiei, spune Fabio Mucci, economist al bancii Unicredit Tiriac, este decalajul tot mai mare dintre exporturi si importuri. "In pofida unei reabilitari a cresterii exporturilor, diferenta dintre soldul exporturilor si cel al importurilor este de asteptat sa ramana in continuare negativa, din cauza cererii inca ridicate de bunuri importate", care influenteaza in mod negativ cresterea economica, explica el.
In acelasi timp, Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, isi bazeaza estimarea sub medie (5,8%-6%) pe "exportul net puternic negativ si pe consumul guvernamental sub asteptari".
Conform calendarului oficial, INS va publica datele privind PIB pe primul semestru abia saptamana viitoare, pe data de 4 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO