ZF 24

Analistul Aurelian Dochia cere o adoptare mai rapida a euro

04.05.2009, 10:30 19

La momentul adoptarii euro, mai putin de jumatate din statele membre UE care s-au alaturat noii monede indeplineau in mod satisfacator criteriile teoriei zonei monetare optime, scrie analistul Aurelian Dochia intr-un editorial publicat in Romania Libera. Adoptarea euro a fost in acel moment o decizie politica. Surprinzator a fost faptul ca ulterior s-a observat nu doar ca statele mai putin pregatite nu au suferit socurile cu care se presupunea ca se vor confrunta, dar adoptarea monedei unice a devenit un factor esential de accelerare a convergentei reale. Teoria zonei monetare optime a fost in consecinta modificata, ea punand astazi accentul pe ajustarile ulterioare care se produc prin chiar participarea la moneda unica.

In centrul argumentarii teoriei zonei monetare optime clasice se afla ideea ca pastrarea monedei proprii si deci politica monetara independenta este utila, intrucat poate fi folosita pentru protejarea unei economii de socurile externe. In practica insa, politica monetara a unei tari precum Romania, total deschisa comertului si fluxurilor de capital, este mult mai putin eficace in acest rol de protectie, orice decizie de politica monetara avand costurile ei.

Aflati cui ii este frica de euro pe www.romanialibera.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO