ZF 24

AOAR sustine asumarea raspunderii Guvernului pe legea salarizarii, nu si pe legile educatiei

10.08.2009, 15:38 29

Oamenii de afaceri sustin asumarea raspunderii Guvernului pe legile salarizarii sectorului bugetar si a sistemului public de pensii, pentru care considera insa ca ar trebui sa fie adoptate reglementari in concordanta cu capacitatea economica a Romaniei, dar cer dezbatere publica pe legile educatiei, informeaza Mediafax citand un comunicat al AOAR.

“Sustinem adoptarea prin asumarea raspunderii Guvernului a legilor privind salarizarea sectorului bugetar si a unificarii, logice si normale, a sistemului public de pensii, avand la baza sistemul contributivitatii. Fara adoptarea unor reglementari clare si in concordanta cu capacitatea economiei Romaniei, ambele sisteme vor deveni nesustenabile incepand inca din anul 2009, obligand orice guvern la marirea nejustificata a nivelului taxelor si impozitelor, politica respinsa ferm de mediul de afaceri”, se arata in comunicat.

Pe de alta parte, Asociatia Oamenilor de Afaceri considera necesara proiectarea sistemului de salarizare in sectorul bugetar fara luarea in considerare a salariului minim pe economie si prin aducerea obligatorie a tuturor salariilor din sectorul bugetar la niveluri comparabile cu media europeana, incepand cu 1 ianuarie 2010.

“Nu exista justificarea ca salariul mediu din industrie sa fie la 30-40% din media europeana, in timp ce salariile din domeniul bugetar sa se ceara a fi la niveluri reprezentand 80-90% din media europeana. In plus, orice alta abordare va conduce la neaplicarea viitoarelor reglementari, sumele suplimentare de bani ce ar trebui prevazute in bugetele viitoare, neputand fi asigurate prin sistemul actual de taxe si impozite”, se mentioneaza in comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO