ZF 24

ARB: Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial

ARB: Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei...

Autor: Mircea Nica

10.07.2023, 13:42 196

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial, acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

“Rambursarea creditelor se poate face prin rate egale (anuităţi) sau prin rate descrescătoare, aceste opţiuni fiind specificate în legislaţia privind creditarea de consum, însă nu şi în legislaţia privind creditarea ipotecară. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare şi poate să schimbe opţiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit”, au mai explicat reprezentanţii ARB.

La rambursarea cu rate descrescătoare, principalul se obţine împărţind suma primită de client la numărul de luni de credit în timp ce la rambursarea cu rate egale, principalul lunar se determină în funcţie de valoarea dobânzii calculate, astfel încât ratele să fie egale pe toată perioada de creditare. Dobânda din rata lunară se calculează la fel la ambele metode, prin aplicarea dobânzii la soldul rămas de achitat.

“Băncile respectă prevederile legale specific, atât în ceea ce priveşte informarea corectă şi completă a consumatorilor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de rambursare a creditelor. Confom legislaţiei în vigoare, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, băncile informează clienţii cu privire la caracteristicile produsului, inclusiv la costurile totale încă din faza pre-contractuală, condiţiile fiind similare pentru toţi consumatorii din Uniunea Europeană”, au mai adăugat reprezentanţii ARB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO