ZF 24

Astăzi se ajustează indicii bursei de la Bucureşti. Ce înseamnă asta şi care va fi noua structură a indicilor?

Astăzi se ajustează indicii bursei de la Bucureşti. Ce...

Autor: Andrei Chirileasa

25.06.2013, 15:03 745

Astăzi are loc ajustarea trimestrială a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ceea ce înseamnă că administratorii de fonduri care au în portofolii fonduri de index, de exemplu, va trebui să-şi ajusteze şi ei corespunzător structura investiţiilor.

Indicii bursieri sunt ajustaţi trimestrial pentru a fi corectate "dezechilibrele" în structura lor. Aceste dezechilibre apar deoarece unele acţiuni din componenţa indicelui cresc mai mult decât altele, iar unele pot să scadă într-o anumită perioadă. De exemplu, dacă o acţiune care are o pondere de 20% din structura unui indice îşi dublează preţul în timp ce restul scad iar valoarea indicelui rămâne constantă, atunci acea acţiune poate ajunge să aibă o pondere de 40%.

În unele cazuri, regulile indicelui limitează ponderea maximă pe care o poate avea o singură acţiune din componenţă, iar când această pondere este depăşită sunt necesare ajustări.

De exemplu, indicele BET urmăreşte cele mai importante zece acţiuni listate pe Bursa de la Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, iar ponderea maximă a unei acţiuni în indice este de 20%. De la ultima ajustare, din luna martie, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cele ale Băncii Transilvania (TLV) au avut evoluţii superioare indicelui, astfel că au ajuns la ponderi de 21% (la finalul şedinţei de vineri). În schimb, acţiunile BRD şi-au redus ponderea de la 19,9% la 18,2%, deoarece au avut o evoluţie mai slabă decât a indicelui.

Începând cu şedinţa de marţi, 25 iunie, FP şi TLV îşi reduc ponderea în indice la ...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO