ZF 24

Băncile centrale din Europa continuă luptă împotriva inflaţiei: Elveţia şi Norvegia au majorat din nou ratele dobânzii, în timp ce analiştii aşteaptă o nouă decizie de majorare din partea Băncii Angliei

Băncile centrale din Europa continuă luptă împotriva...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.06.2023, 14:15 114

Banca centrală a Norvegiei a majorat dobânda principală cu o jumătate de punct, până la 3,75%, şi a declarat că este „cel mai probabil" ca în luna august costurile de împrumut să fie majorate în continuare, după ce inflaţia a depăşit aşteptările analiştilor, raportează Financial Times.

Majorarea dobânzii de politică monetară a Norges Bank, care a crescut de la zero în septembrie la cel mai ridicat nivel din 2008, a declanşat joi un salt de 1% al coroanei în raport cu euro, până la 8,636 cenţi.

Banca a declarat că recenta depreciere a coroanei va exercita o presiune suplimentară asupra preţurilor de import. De asemenea, potrivit oficialilor băncii, inflaţia de bază, care a crescut cu 6,7% în luna mai, „este posibil să rămână ridicată mai mult timp decât se preconiza anterior".

De asemenea, Banca naţională a Elveţiei a majorat joi ratele dobânzilor pentru a cincea oară consecutiv, în ciuda faptului că inflaţia s-a temperat puternic în bogata ţară alpină.

SNB a majorat dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, până la 1,75%.

Inflaţia s-a situat la 2,2% în luna mai. „Această scădere s-a datorat în primul rând inflaţiei mai mici la bunurile importate, în special preţurilor scăzute la produsele petroliere şi la gazele naturale", a precizat SNB.

SNB şi-a revizuit în scădere prognoza condiţionată de inflaţie pentru 2023 la 1,75%, de la proiecţia de 2,6% enunţată în martie. Cu toate aceastea, banca centrală a precizat că se aşteaptă ca inflaţia să crească pe termen mediu, din cauza „efectelor de runda a doua în curs de desfăşurare şi a presiunilor inflaţioniste mai persistente din străinătate" menţinând, prin urmare, o atitudine dură în privinţa ratelor.

În Marea Britanie, şansele unei creşteri mai mari de jumătate de punct au urcat la 46%, după ce datele de miercuri au arătat că inflaţia de bază a crescut la 7,1% în luna mai, atingând cel mai ridicat nivel din 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO