ZF 24

Basescu: factorul politic este important in evolutia sistemului de pensii

17.09.2007, 12:20 14

Factorul politic este foarte important in evolutia sistemului privat de pensii, mai ales in perioada de inceput, a aratat presedintele Traian Basescu la seminarul "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", organizat de Ziarul Financiar.

Bursa va fi prima tinta a fondurilor de pensii astfel ca este mai mult decat necesara listarea unor companii de stat, a subliniat presedintele.

In alta ordine de idei, Basescu a aratat ca nivelul actual al contributiei la sistemul de pensii private obligatorii, de 2% din suma retinuta de stat in prezent, este una dintre cele mai reduse si este necesara cresterea acesteia.

"Cresterea anuala de 0,5% va incuraja sistemul, dar nu este suficienta", a subliniat Basescu. Totusi, presedintele considera ca noul sistem de pensii private, comparativ cu sistemul public, este sanatos si ofera conditii echitabile pentru toti contribuabilii.

Statul paternalist primeste o lovitura grea odata cu lansarea sistemului privat de pensii pentru ca sectorul privat preia o parte din atributiile statului, a mai spus presedintele, aratand ca experientele falimentelor din sistemul financiar de la sfarsitul anilor nouazeci au intarziat lansarea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO